Конспиративна епидемия, родена в САЩ, се разпространява в Европа

„Това не е вирус, това е инструмент за използване на сила“, казва Моник Лустиг в Холандия, докато в Германия Хелмут Мендел твърди, че „Covid е история, измислена от международна финансова мафия“. "И какво, ако всичко това беше само филм?" пита Кристоф Шарре във Франция.

От Хага до Щутгарт и Париж, те твърдят, че се борят с контрола върху съзнанието им от управляваща класа, която е измислила пандемията COVID-19 за свои цели, виждайки себе си като популяризиращи и разпространяващи алтернативни възгледи от официалната версия. Теориите за конспирация, движени от глобалната здравна криза, пускат корени в Европа повече от всякога, черпейки вдъхновение от движението QAnon в САЩ.

Акаунти, подкрепящи теориите, са изчистени от Twitter и YouTube, след като са нарушили разпоредбите на гигантите в социалните мрежи. Привържениците са се обърнали към други платформи, за да публикуват информация - предимно невярна - която, според тях, "утвърдените" медии крият.

Репортери на AФП прекараха месеци, разглеждайки тази среда на конспиративни теории на континента, откривайки всичко - от привърженици на QAnon, ултраевангелисти и анти-вакссери, до десни популисти, безработни и дори лекари.

Те съставят разнородна комбинация от движения и възгледи, но нарастващата им мощ притеснява западноевропейските разузнавателни служби, които се страхуват, че демокрациите могат да бъдат дестабилизирани.

"Теориите за конспирация се разраснаха значително със социалните мрежи. Сега виждаме, че хората се организират в тайни клетки. Очевидно това е заплаха", заяви националният координатор на разузнаването на Франция Лоран Нунес, признавайки, че теориите на QAnon вече факт в страната.

Европейските групи, свързани с QAnon или свързани с движението, нарастват в социалните мрежи. Около 30 000 абонати на приложението за съобщения Telegram следват така наречените DeQodeurs във Франция, над 100 000 следват фигурите на германската теория на конспирацията Атила Хилдман и Ксавие Найду, докато почти 150 000 следват британеца Чарли Уорд, който предлага на абонатите почти непрекъснат поток от про-Доналд Тръмп монтажи.

"Налице е коктейл", каза източник от разузнавателната общност във Франция пред Франс прес, като добави, че има основания за безпокойство по въпроса.

Факторите включват "отслабване на социално-икономическата структура, силно движение на протестиращи дигитални платформи, където е лесно да се публикува конспиративен коментар, както и предстоящите избори" във Франция следващата пролет, каза източникът, който поиска да не бъде назован .

"Тези движения съществуват поне през последните 10-15 години. Те се хранят с усещането за антисистемна конспирация", каза високопоставен служител на френското разузнаване пред Франс прес.

Длъжностното лице заяви, че има припокриване с малки свръхдесни крайни групи, като същевременно подчерта, че хората, които участват, все повече идват от "доста различен произход".

Замесването може да разкъса семейства, докотлко близките не могат да спрат роднините да попаднат в обхвата на групите.

Четиридесет и осем годишният продавач на книги Пол - не е истинското му име - разказа пред Франс прес как майка му бавно се е отдалечила.

„Живееше като отшелник, прекарваше невероятно време в мрежата, търсейки отговори на яростта си срещу несправедливостите по света. Тя консумираше YouTube 24 часа в денонощието, конспиративните канали бяха единственият й прозорец към света. Заключването беше последната капка и Ковид потвърди всичките й теории за края на света", каза той.

„Черната овца” Бил Гейтс

В средата на март, под ниското небе на Уитхорн, спокоен град на юг от Амстердам, Ланге Франс посреща топло посетителите в звукозаписното си студио.

"Тук сме без маски", казва рапърът, който се радва на известен успех през 90-те години, с тон на подигравка, хвалейки се как е участвал в концерт, без социално дистанциране ден по-рано.

През последните години неговите подкасти станаха изключително популярни в Холандия.

Те са под формата на двучасови токшоута, където той кани личност да направят „алтернативен“ преглед на новините.

Темите могат да варират от COVID-19 и изчезването на полет MH370 до детска престъпност и НЛО - всичко, което стимулира света на конспирациите.

Той се прицелва в Бил Гейтс, съоснователят на Microsoft, който десетилетия се бори за подобряване на достъпа до ваксини и е „черната овца” за теоретиците на конспирацията.

„Вземете Бил Гейтс, хората трябва да разберат за него“, каза Ланге Франс в студиото си, осеяно със снимки на ACDC и китари.

"Винаги гледайте парите. Можете да спечелите пари от лекарството само ако хората действително вярват, че са болни.

„Той няма медицинска степен или опит в областта на ваксините“, настоя той.

Гейтс вложи милиарди от личното си състояние във филантропска фондация, която оглавява със съпругата си Мелинда - те сега се развеждат - която защитава основните здравни грижи.

За Ланге Франс - сценично име, което се превежда като Дългия Франс - чийто канал в YouTube редовно се изключва, пандемията COVID-19 е преди всичко „сапунена опера“ и „грип от супермаркета“, който медиите обслужват през целия ден .

Същата неделя, ден преди парламентарните избори в Холандия, 3000 души протестираха срещу ограниченията заради коронавируса в центъра на Хага на фона на карнавална атмосфера, внимателно наблюдавана от полицията.

Нидерландия беше разтърсена седмици по-рано от няколко нощи на изключително необичайни бунтове, когато беше наложен вечерен час.

В демонстрацията популистки активисти, критици на „световно правителство“ и промоутъри на природни лекарства застанаха рамо до рамо.

Обединява ги общ знаменател - скептицизмът пред лицето на официалната линия за пандемията на коронавируса.

"Това не е вирус, това е инструмент за използване на сила. Елитът на света организира това. Да, за толкова много хора е твърде лудо, за да си представим, че е истина. Но те работят по него повече от 20 години", каза Моник Лустиг, собственик на ресторант.

Малко по-нататък, Джефри, 21-годишен студент, разпространява листовки, в които по-специално се осъжда „Голямото нулиране“, план на Световния икономически форум за съживяване на икономиката след COVID-19.

Той твърди, че крие скрити цели за контрол на свободите и намаляване на населението.

"Искам хората да знаят, че това не е пандемия, а план за рестартиране на света", каза той.

Заедно с Гейтс, основателят и шефът на базирания в Давос Форум Клаус Шваб е друга цел на гнева на теоретиците на конспирацията.

"Глобалисткият елит се възползва от ситуацията, за да създаде ново общество. Тук има хиляди, убедени, че това не е пандемия", каза Ард Пиза, бивш банкер, който сега се превърна в защитник на алтернативната медицина за лечение на рак.

"Осем милиона деца изчезват всяка година, това е част от нашия свят, не трябва да си затваряме очите. Има много случаи на потулена педофилия", продължи той, повтаряйки една от любимите теми на поддръжниците на QAnon.

Това число - редовно споменавано от неправителствени организации за закрила на детето - всъщност включва съобщения за изчезвания, включително бягства. По-голямата част от подобни случаи в крайна сметка са разрешени и децата са в безопасност.

Европейски QAnon

Срещата в Хага не беше изключение в Европа.

Протестите срещу ограниченията, насочени към борбата с COVID-19, систематично привличат голям брой теоретици на конспирацията.

В Дания членовете на групата „Мъже в черно“ настояват, че коронавирусът е просто „измама“, докато в Берлин демонстрациите срещу ограничения могат да съберат до 10 000 души, много от които размахват знамена на QAnon.

„QAnon е точка на сближаване за крайно десни групи, хора, които вярват в НЛО, онези, които смятат, че 5G (безжична технология) ще се използва за контрол на хората“, каза Том де Смед, белгийски изследовател и автор на няколко проучвания относно растежа на движението в Европа.

QAnon, което се появи в Съединените щати, придоби световно значение с щурма на Капитолия през януари през последните дни на администрацията на Тръмп. То носи името си от загадъчни съобщения, публикувани от човек, който се нарича „Q“, за когото се смята, че е висш американски служител, близък до Тръмп.

Много активен в САЩ от 2017 г., QAnon по-специално защитава идеята, че „дълбока държава“, управлявана от шепа елити, управлява световния ред.

Фалшивият скандал с Pizzagate, при който американските демократи бяха обвинени, че оглавяват педофилска мрежа, е един от ключовите камъни на тяхната идеология.

Фалшивите им твърдения понякога могат да отправят предизвикателство дори към въображението, като скорошно твърдение, че 1000 деца са били освободени от кораба Ever Give, който е блокирал Суецкия канал, като част от международен трафик, създаден от Хилари Клинтън.

Контрол на съвестта

За Кристоф Шарет, френски бизнесмен, приветлива личност с атлетично телосложение, „посланията на Q са библията на теоретика на конспирацията“.

Вечер е, когато френският министър-председател Жан Кастекс е на път да съобщи по телевизията на живо, че голяма част от Франция ще бъде поставена в ново де факто блокиране.

Но Шарет не си направи труда да включи телевизора си.

Вместо това той е в малкия си офис в мазето, където се готви да се появи в ежедневния бюлетин на Human Alliance, асоциация с 12 000 абонати в Telegram, която анализира новините в конспиративен стил.

Още в началото е зададен тонът.

На фона на музика, достойна за холивудските блокбъстъри, изображенията следват едно след друго без пауза, използвайки пълната гама от боеприпаси в арсенала на теоретиците на конспирациите – Дж. Ф. К3енеди, 11 септември, 5G, ваксини, Доналд Тръмп и - разбира се - Бил Гейтс.

"Светът се ръководи от финансово-технологичен конгломерат, който контролира суверенитета на хората. Технологиите позволяват да се правят тревожни неща. Контролът на съвестта, по-специално, не е мит", казва Шарет, зад когото блести една светеща буква "Q".

Същата вечер той се появява във видеоклип, който натрупва около 30 000 гледания, разказва за ваксините, президента на САЩ Джо Байдън, но също така подчертава хуманитарната акция, организирана от асоциацията, която набира средства за нуждаещи се студенти. "Намираме се в повратна точка за света, сблъскват се два лагера и отговорните не са наши приятели. Те ще направят всичко, за да не пуснат юздите.

„Но силите работят за бъдещ D-Day (Десантът в Нормандия - бел ред.). Нещата се подготвят", предупреди той, като същевременно настоява, че цялата ангажираност ще бъде мирна и отхвърля насилието.

Telegram, изключително популярното приложение за съобщения, създадено от руския технологичен предприемач Павел Дуров, винаги е настоявало, че взема пълни мерки срещу екстремисткото съдържание, като същевременно осигурява сигурен форум за свобода на изразяване.

Дълбоко вкоренен гняв

Непримиримите привърженици на QAnon остават сравнително дискретни и са рядкост в Европа - ядрото на движението остава дълбоко американско.

Но техните идеологически убеждения се оказаха влиятелни в Европа.

„Дори ако всички европейски QAnons подкрепят стандартния разказ - тоест те подкрепят Тръмп и крайнодесни идеи - всяка група адаптира тези послания към местните обстоятелства“, каза директорът по стратегията в израелската компания за киберсигурност ActiveFence Ницан Тамари .

Но разочарованието от виждането, че Байдън е встъпил в длъжност като президент на САЩ след победата си над Тръмп, наистина погуби надеждите на някои вярващи, тъй като гигантите в социалните мрежи все повече предприемат действия срещу тях.

"В този момент QAnon е като наранен рак, оттеглящ се в черупката си. Twitter свърши много задълбочена работа с премахването на акаунти в QAnon", каза Де Смед. Цифровото прочистване обаче все още не е докоснало корените на тези теории, които са им позволили да станат успешни на първо място.

"Не виждате обичайните хаштагове и изображения, но чувствата не са изчезнали просто така. Все още има хора, които вярват на части от теорията на конспирацията. "Повечето настроения не бяха непременно леви или десни политически, а анти-елитарни и срещу всяко правителство," добави Де Смед.

Битка в медиите

Много слухове, предавани в групите на Telegram, често надхвърлят конспиративната твърда сърцевина и понякога в крайна сметка влизат в публичния дебат.

През януари хиляди съобщения изведнъж започнаха да изобличават в социалните мрежи предполагаемия план за създаване на "стаи за мастурбация" за деца в ясла в Телтов, южно от Берлин.

Информацията, разпространена от някои избрани членове на крайнодясната партия „Алтернатива цза Германия”, дори подтикна член на управляващото мнозинство да критикува предполагаемата инициатива.

Всъщност всичко започна със статия в местен вестник, където погрешно интерпретирани цитати бяха поети с пълна сила в социалните медии.

Във Франция онлайн документалният филм за 2020 г. "Hold-Up", монтаж с продължителност близо три часа, предлага платформа за конспиративни истории от лекари, депутати, изследователи и социолози, събрани заедно с елегантна редакция.

Той е бил гледан от няколко милиона души, въпреки че е бил премахнат от редица видео платформи малко след пускането му.

Обявен от много депутати от управляващата партия на Франция като конспиративна пропаганда, той се превърна в отправна точка за всички, които се съмняват в официалните разкази, независимо от тяхната политическа принадлежност.

"Този филм е синтез на цялата динамика на конспиративното движение в момента. Те правят своя отпечатък с речи навсякъде и ние също трябва да направим това", каза служител от партията на президента Еманюел Макрон, който поиска да не бъде посочен, когато изборите се очертават след една година.

През 2019 г. проучване на фондация „Жан Жорес“ показа, че електоратът на френския крайнодесен лидер Марин льо Пен е най-склонният да вярва в конспиративни теории, 35 процента срещу средно 21 процента във Франция.

Врата към екстремизъм

В Холандия, след кампания, фокусирана върху противопоставянето на мерки против COVID-19 и подхранвана от конспиративна реторика, популистката евроскептична партия "Форум за демокрация" увеличи четирикратно броя на парламентарните си места на парламентарни избори.

В Урк, малко рибарско градче, сгушено в рамките на ултрапротестантския „библейски пояс“, Форумът постигна най-големия си напредък, като се класира на трето място.

Подобно на други европейски популистки партии, тя не флиртува открито с конспиративни теории, но води достатъчно двусмислен и привлекателен дискурс за електорат, често уморен от политиката.

"Хората тук се съмняват във ваксината" срещу COVID-19, каза местният свещеник Алвин Уитслаг.

"Има медицински причини - ние не знаем ефектите от ваксината - но също така и религиозни причини. Вярваме ли в Бог или вярваме във ваксината? Бог ни дава здраве и болести. Можем ли да се намесим в неговите планове ? " каза той пред Франс прес.

В германската провинция Баден-Вюртемберг, крепост на германската опозиция срещу ограниченията заради COVID-19, Кристина Баум изнася реч под ранното пролетно слънце.

Няколко дни преди регионалните избори в югозападната германска провинция Баум, регионална говорителка по здравни въпроси на партия АзГ, се занимава с въпроса за COVID-19 със своите поддръжници, без маска и никакви табута.

Един от поддръжниците му, Хелмут Мендел, описва COVID-19 като "басня на престъпната международна финансова мафия".

За Баум не може да става дума да противоречи на подобни мнения. В AзГ всички възгледи са добре дошли, казва тя.

"С COVID се появиха теории, за които никога преди не бях чувала. И намирам това за очарователно. Какво искате да направите с тези хора? Искате ли да им кажете, че са напълно изключени от обществото? Не е възможно. Трябва търсим диалог с всички “, каза тя пред Франс прес.

В доклад от февруари 2021 г. на няколко неправителствени организации, включително фондация „Амадеу Антониу”, се казва, че онези, които гласуват за крайнодесни партии, имат „по-силна тенденция“ да вярват в конспиративни теории, свързани с COVID-19, включително всеки пети избирател на AзГ.

Но в Германия движението "Querdenken" или неконвенционалното мислене, което оспорва официалните разкази, е под засилено наблюдение поради връзките си с движения, близки до крайната десница, които открито поставят под съмнение конституцията.

"Тук разглеждаме ясно ограничена група хора и виждаме, че те са имали контакт с екстремистката сцена. Теориите на конспирацията могат да ускорят радикализацията и да бъдат врата към екстремизма", заяви служител на германското разузнаване в Баден-Вюртемберг, който поиска да не бъде назован.

Приливна вълна

Днес европейски служители на разузнаването открито се опасяват, че теориите на конспирацията могат да доведат до дестабилизация на демокрациите.

"Притесняваме се, че тези лица могат да се обърнат към актове на насилие", каза висш френски разузнавач, като също изрази загриженост относно намесата на руските държавни медии чрез англоезичния канал RT и новинарската мрежа Sputnik.

В Германия "атмосферата в последно време на демонстрации стана много по-агресивна", каза служителят от разузнаването в Щутгарт.

„Това, което е най-опасно за мен, не са шепата радикали, а приливната вълна, която води до недоверие и все по-силно недоверие към институциите“, каза Силвен Делуве, социален психолог от френския университет в Рен.

Остава да видим дали подобна вълна ще премине в политическо напрежение.

Парламентарните избори в Германия тази година и френският президентски вот през 2022 г. ще бъдат ключови изпитания, като пандемията все още е фактор. "Това, което е ключово, е да се знае дали (френските президентски) избори ще насочат - или не - това желание за изразяване на протест", каза източникът от френската разузнавателна общност./АФП