Конгресмен: Растящата инфлация ще погуби Байдън

Рекордните цени на бензина и растящата инфлация в САЩ могат да се окажат пагубни за администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и за представителите на Демократическата партия в Конгреса. Тази оценка беше направена в ефира на телевизионния канал Fox News от конгресмена републиканец от щата Тексас Ланс Гуден.

Според него администрацията на Байдън "отказва да поеме отговорност" за нарастващата инфлация и високите цени на бензина в страната. "Обвиняват Русия, обвиняват газовите и петролните компании", каза конгресменът. Ситуацията може да се промени към по-добро само, ако резултатите от междинните избори за Конгрес на САЩ, които ще се проведат през ноември, доведат до това представителите на Републиканската партия да получат мнозинство в двете камари. "На хората в САЩ им е писнало, а президентът сочи с пръст всички, но не и себе си, въпреки че трябва да се заеме с това, да предприеме отговорни стъпки и да промени курса", каза конгресменът.

"Високите цени на бензина ще бъдат опустошителни за Байдън от сега до междинните избори", продължи републиканецът. Според Гуден малко неща могат да помогнат на демократите да запазят контрола си върху Конгреса в края на предстоящите избори. "Мисля, че като първа стъпка американците биха оценили, ако администрацията на Байдън признае, че прави грешки", посочи конгресменът, като отбеляза, че основният проблем на сегашното ръководство на САЩ е "нежеланието да се поеме отговорност" за икономическите проблеми.

През ноември ще се проведат междинни избори за Конгреса на САЩ. Ще бъдат избрани всички 435 членове на Камарата на представителите и 34 сенатори. Понастоящем демократите притежават мнозинство в долната камара на Конгреса, а в Сената има равенство - по 50 места за двете партии. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп вече изрази мнение, че на изборите през 2022 г. Републиканската партия може да получи контрол над Камарата на представителите, докато демократите, включително настоящият президент на САЩ Джо Байдън, ще бъдат изправени пред политически крах. /БГНЕС