Комитова: Купили сме си участъци от „Хемус“ на зелено

Да не използваме тази тема за непочтени цели, нямаме интерес да спираме това строителство. Не съм издала нито един акт, нито един документ, с който да го спра. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството на арх. Виолета Комитова за строежа на автомагистрала „Хемус“, предаде репортер на БГНЕС.

Арх. Комитова направи специална презентация пред медиите, за да отговори на политическите нападки от предишните управляващи, които отправиха към служебното правителство обвинения, че искат да спрат изграждането на скоростния път.

„Незавършеното строителство е най-скъпото строителство. Магистралата е на целия български народ, защото се плаща от бюджета, тя трябва да бъде завършена“, заяви арх. Комитова.

Тя обясни, че магистралата е разделена на общо девет участъка, а от тях само първите три, които са с обща дължина от над 50 км., имат разрешение за строеж и в момента се изпълняват. За участъци четири, пет и шест са изготвени подробни устройствени планове, но следват отчуждителни процедури, без да е ясно колко време ще отнеме това. За останалите три участъка, които са с дължина 89 км., има единствено идеен проект, но нищо друго направено, въпреки че аванси са платени.

За участъците от едно до шест са осигурени 1,9 млрд. лв., а за останалите - 1,8 млрд. лв. Държавната фирма автомагистрали пък е раздала авансово на други фирми 675 млн. лв. за доставка на материали и други дейности.

„Забелязваме едно раздаване на пари, а самото изпълнение на строителството се забавя“, отчете арх. Комитова. Тя увери, че по първите три участъка, които се строят, фирмите продължават работа, но за това са получили много повече средства, отколкото са необходими. „Там, където има строителни книжа с разрешение за строеж, се строи“, категорична бе министърът.

„Ще се боря да няма инженерингови поръчки в строителството“, отбеляза още арх. Комитова и допълни: „В участъците четири, пет, шест, седем, осем и девет ние, всички данъкоплатци, сме си купили магистрала на зелено“.

От своя страна заместникът ѝ Тодор Анастасов обяви за абсурдно обещанието на предишните управляващи, че магистралата може да бъде завършена до края на 2024 г.

По време на пресконференцията бе осъществена и видеовръзка с новото временно ръководство на държавната фирма „Автомагистрали“, което обеща: „Ще пазим парите на данъкоплатците“.

Новите членове на съвета на директорите направиха включване от т. нар. стая за спешна медицинска помощ на седмия етаж на дружеството, която определиха като хотелска, тъй като в нея няма предвидените в заповедта на предишния директор медикаменти. Вместо това там е поставена двойна спалня, нови чаршафи, масажен душ, стекове минерална вода и безалкохолни напитки, както и шоколадови бонбони. /БГНЕС