Комитова: Край на инженеринга, няма пари без обществена поръчка

Край на инженеринга, няма да има пари без обществена поръчка. Твърдо държа да въведа граждански контрол за качеството на пътищата за гаранционния период. Това заяви пред БНР регионалният служебен министър Виолета Комитова. Според нея корупцията се извършва от хора с власт и без страх от съд и прокуратура.

В понеделник МРРБ отново ще внесе документи за вписването на временното ръководство на „Автомагистрали“, съобщи министърът. Тя обясни, че се иска вписването на временното ръководство от трима души до провеждане на конкурс за постоянно ръководство, състоящо се от петима души, който предстои в началото на юли, но съдия Мария Вранеску е отказала това вписване два пъти. Пред националното радио Комитова коментира, че съдия Вранеску е спряла още вписването на ръководството на Александровска болница, както и на Българската банка за развитие (което бе съобщено в петък пред БНТ от министъра на икономиката Кирил Петков - бел. ред.).

„Аз вече виждам четири намеси на Мария Вранеску“, заяви министър Комитова и допълни, че бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев е по-влиятелен от министъра на регионалното развитие към днешна дата.

„Г-н Беличев и съдия Мария Вранеску много се тревожат, че аз искам за 15 дена (от 22 юни до 5 юли - бел. ред.) да сложа временно ръководство“, добави тя.

По темата с предплатените авансово пари на фирми за пътно строителство Виолета Комитова посочи, че това крие огромен инвестиционен риск – парите да се изгубят, фирмите да фалират и нищо да не се построи.

„Този риск аз не бих го предприела, ако парите бяха лично мои. Това е все едно да си купите мебели сега за къща, която ще построите след пет години", отбеляза министър Комитова.

Предстоят срещи на ръководството на МРРБ с всички фирми, които са взели аванси. "Ще работим, за да си завършат работата по договорите", категорична бе Виолета Комитова.

Държавата отделя много пари за строителство на пътища, а ние всички сме инвеститори в тези пътища, защото се дават пари от бюджета. От друга страна обаче строителните фирми се оплакват, че парите са малко и това се отразява на качеството, отбеляза още Виолета Комитова.

„И двете страни са прави. Знаете ли защо се получава така? Защото между тези две има една дупка, в която се е наместило едно невидимо явление, наречено корупция. Тя няма партия, няма цвят, няма мирис, тя е невидима, тя е потайна, тя е коварна. Тя се извършва от хора, които имат власт. Те не се страхуват от прокуратура, от съдебна система, затова си позволяват да извършват корупция.“

Комитова заяви още, че знае как може да се случи превантивната борба с корупцията в строителството.

Няма да раздаваме повече пари за строителство без обществени поръчки като въпросните аванси, заяви тя. По думите й това е изкривило изцяло конкуренцията и строителната среда. Занапред обществените поръчки ще бъдат без инженеринг, край на инженеринга, изтъкна Виолета Комитова.

Министър Комитова планира още да въведе граждански контрол за качеството на даден обект в гаранционния срок. „Не ни трябват контрольори. Ние ще контролираме качеството в гаранционния срок чрез гражданите“, каза министърът. /БГНЕС