Комисията Gemcorp изслуша само Александър Николов - Петков, Василев и Бориславова не се явиха

И по време на второто заседание на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около подписването на меморандума между България и компанията Gemcorp възникнаха спорове на висок тон между депутатите.

Единственият, който се яви, за да бъде изслушан беше бившият енергиен министър Александър Николов, докато съпредседателите на Продължаваме промяната Асен Василев и Кирил Петков, както и бившият съветник на Петков -Лена Бориславова не се явиха, предаде репортер на БГНЕС.

Десислава Трифонова от ГЕРБ попита кои са собствениците на Gemcorp и IP3 Corporation. Бившият енергиен министър Александър Николов заяви, че собственик на Gemcorp е Атанас Бостанджиев.

Станислав Анастасов от ДПС попита как с една техническа грешка се заменило името на едната компания и посочи, че общото между двете компании е единствено Gemcorp. Николов пък му отговори, че е подписан договор само с една фирма.

Илиян Йончев от БСП обясни, че в подписания меморандум точка 1 и 2 касаят доставката на газ. Той попита бившия енергиен министър дали не смята, че меморандумът е влязъл в действие и дали не са извършени някакви действия. Николов обясни, че на първата страница на меморандума пише, че той е необвързващ документ. "Няма меморандум, който да е подписан за доставка на газ", категоричен е той.

Теменужка Петкова от ГЕРБ имаше въпрос свързан с очертаната рамка за междуправителствено споразумение между България и САЩ за съвместна работа в областта на ядрената енергетика включена в меморандума. Бившият енергиен министър посочи, че "няма нарушен член в каквото и да било". "С удоволствие ще очаквам нотификация от ЕК за този меморандум. Надявам се документите да стигнат до ЕК.", обясни Николов.

Петкова пък му отговори, че е трябвало той да нотифицира ЕК, а не сега да призовава това да се направи.

Десислава Трифонова от ГЕРБ изрази отношение от името на ПГ на ГЕРБ и посочи: "Беше разочароващо, защото не получихме нова информация. Не разбрахме кой е собственик на тези две компании. За нас е абсолютно недопустимо, че не са извършени никакви проверки. Много е разочароващо, че не получихме отговори с документи", каза тя.

Венко Сабрутев от Продължаваме промяната също изрази отношение от името на своята ПГ по темата. Той посочи, че са се уточнили няколко неща, като първо той подчерта, че става дума за необвързащ меморандум за разбирателство. "В двете заседания стана ясно, че към този момент меморандумът е вече прекратен. Има внесени официални писма от двете компании за отказ от претенции, уточни се, че няма установени последици след подписването на меморандума", обясни той.

Станислав Анастасов от ДПС каза, че не е чул отговор на нито един въпрос. Той коментира, че няма как да не отбележи мълчаливото участие на Продължаваме промяната и на Демократична България, както и факта, че Александър Николов е единственият когото изслушват.

Искра Михайлова от Възраждане каза, че от изслушването на Николов не са чули нищо ново, но са опитали да бъдат дезинформирани. "Положителното е, че се сдобихме с документи и получихме обратното на отговори от министъра, който по това време се е занимавал с енергетика. Смятам, че докладът, който ще излезе ще бъде скандален и трябва да бъде представен пред съответните органи", категорична е тя.

Драгомир Стойнев от БСП също отбеляза, че Александър Николов се е явил сам. "Той или не желае да каже цялата истина или се опитва да замълчи. Ние не разбрахме какви са тези компании", подчерта той.

Георги Самандов от Български възход обясни, че от изслушването са се разбрали две важни неща - договорът е сключен от Министерство на енергетиката и е прекратен от Министерски съвет. "Българската енергетика не трябва да се управлява от лаици, не визирам Министерство на енергетиката, а хората, които стоят зад подписването на меморандума", категоричен е той

Иво Атанасов от Продължаваме промяната обясни липсата на двамата съпредседатели на Продължаваме промяната Кирил Петков и Асен Василев. Той отбеляза, че в момента в Народното събрание се провежда парламентарен контрол, на който те присъстват и по тази причина те не участват в изслушването.

Росен Христов, служебен министър на енергетиката отбеляза, че е взето съвсем съзнателно решение да не се взима под внимание мнението на юристите в Министерство на енергетиката преди подписването на меморандума. "В момента действа моето писмо за прекратяване на меморандума", обясни той и добави, че въпреки, че имаме индикация от двете страни, че няма да имат претенции, те все още не са го направили по официалните канали. "Щети за момента няма установени, но това е защото още не сме завършили цялата проверка", подчерта той. "Няма доклади за пътуванията на бившия министър на енергетиката. Няма анализи и някаква логическа подготовка и документи по много други теми", каза още той.

Иво Атанасов от Продължаваме промяната попита Христов дали в рамките на 3 месеца, в които той е бил министър не е знаел, че има меморандум.

Христов коментира, че след като започнали проверка са открили, че меморандума все още действа и веднага след това са предприели съответните действия за неговото прекратяване. Атанасов му отговори и го обвини, че не прави разлика между различните видове документи и повтаря тезите на ГЕРБ по темата.

Гален Монев от Български възход попита министъра дали проектите включени в ПВУ са били обвързани с меморандума.

Росен Христов му отговори, че меморандумът е толкова всеобхватен, че тези проекти попадат в меморандума, но нямат конкретни данни за това. /БГНЕС