Комисията „Джемкорп“ ще изслуша Асен Василев и Александър Николов

Премиерът в оставка Кирил Петков и министрите на финансите и на енергетиката в оставка Асен Василев и Александър Николов трябваше да бъдат изслушани днес от временната парламентарна комисия за меморандума с корпорацията Gemcorp ("Джемкорп"). Премиерът Петков, обаче, е на посещение в Азербайджан, където търси допълнителни количества природен газ и няма да успее да дойде на заседанието.

В сряда в телевизионно интервю Петков съобщи, че на последното заседание на Министерски съвет Кабинетът е взел решение Меморандумът с Gemcorp да бъде прекратен.

Преди дни при закрити врата беше изслушан председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Документът за сътрудничество между американската компания Gemcorp и България за съдействие в планирането и изпълнението на проекти за чиста енергия, за развитие на ядрената енергетика и за защитата на критичната енергийна инфраструктура беше подписан през март.

Разследване на авторитетното британско издание "Файненшъл таймс" разкри между Gemcorp и високопоставени официални лица и олигарси от Русия.

На заседанието на комисията в петък министърът на енергетиката ще бъде изслушан с мотива, че парламентът и обществото трябва да имат пълна информация за това какво точно е подписал на 23 март, какви са параметрите на въпросния меморандум.

Комисията има за цел да анализира съдържанието, страните и предмета на договора, а след това ще изготви доклад за установените факти. /БГНЕС