„Комерсант“: Срещата Путин-Ердоган е била „газова“

Основна тема на разговорите между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган е била за отстъпки в цените на руския газ, към което се стреми Анкара, пише в. „Комерсант“.

Изданието отбелязва закъснението на полета на Ердоган с близо един час. Също така е споменат факта, че двамата президенти не отидоха в „Болшой театър“, както беше планирано. Путин поздравил Ердоган в Кремъл на турски, което направил тихо, но жестът е показателен. „Преди всичко искам да засегна „Турски поток“, каза турският президент. Изданието отбелязва, че докато вървяла срещата в тесен кръг между двамата президенти, при репортерите дошъл шефът на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев, който съобщил, че скоро започва да функционира нов руско-турски инвестиционен фонд на стойност 900 млн. евро.“Може да изглежда странно“, казал Дмитриев, “но много турски компании сериозно обсъждат възможността за инвестиции във вътрешния руски туризъм.“ „Комерсант“ определя ситуацията около облекчаване на визовия режим между Москва и Анкара като намираща се в задънена улица, доколкото тя се изострила след свалянето на руския изтребител над Сирия от турските ВВС през ноември 2015 г. Разговорите в широк кръг между представители на двете страни вървели спокойно до момента, в който турски бизнесмен отправил към Путин директния въпрос защо Москва не прави отстъпки в цените на газа за Турция. Путин отговорил твърдо, заявявайки, че има пазар, на който съществуват международни стандарти и не може да се получи даването на отстъпки в цената на всички, защото всички, без изключение, настояват за това. Този отговор не бил удовлетворителен за всички от турска страна, вероятно и за самия Ердоган. След отговора на Путин турският президент решил да даде възможност на всички присъстващи турски бизнесмени – около 20 – „да се изкажат с възпитателна цел“, пише „Комерсант“. На пресконференцията Ердоган обърнал внимание на дисбаланса в търговията между двете страни и че това е резултат преди всичко от цените, на които Анкара купува руски газ. „Търговският оборот се развива в полза на Русия. Това става заради вноса на природен газ. С времето този дисбаланс може да се измени“, казал Ердоган. „Трябва да се обмисли по какъв начин могат да се развиват отношенията между нашите две страни… 81 провинции в Турция консумират газ! Това основно е природен газ! И 50% от него ние купуваме от Русия!“ Путин от своя страна подложил на остра критика твърденията за дисбаланс и предложил въпросът да се разглежда по-широко, подчертавайки стабилността на руските доставки на газ, за разлика от други. Двамата президенти, естествено, обсъдили кризата в Сирия и по-специално проблемите с Идлиб. Но не „казаха нищо ново по този въпрос“, пише „Комерсант“.

"Идлиб", заяви Ердоган, "е артерията на сирийската държава. Ако нещо накара хората да напуснат оттам, тогава единствената посока ще бъде Турция ...“ "Решаването на всички проблеми ще бъде възможно, когато в Сирия бъде сформирана конституционната комисия", каза от своя страна Путин. “Списъкът на членовете на комисията се координира със специалния представител на ООН за Сирия.“ По отношение на визовите проблеми между двете страни Путин отбелязал, че действително въпросът не е решен, но е постигната договореност безвизов режим за притежателите на служебни паспорти. И, конкретизирал Путин, те са три пъти повече от турска страна, отколкото от руска. /БГНЕС