Колумбийската полиция прилага сексуално насилие срещу протестиращи

Най-малко 28 души са били сексуално малтретирани от полицията по време на масовите антиправителствени протести в Колумбия миналата година, съобщи „Амнести интернешънъл”. След като получи стотици съобщения за насилие на основата на пола, международната организация документира 28 случая в седем града, включително столицата Богота. Случаите, описани подробно в доклада на „Амнести” от 68 страници, са станали между 28 април и 30 юни 2021 г.

През това време стотици хиляди хора, понасящи икономически щети от пандемията, излязоха по улиците, за да протестират срещу предложеното увеличение на данъците от тогавашния президент Иван Дуке (2018-2022 г.), което той в крайна сметка оттегли. Полицията брутално потуши небивалия социален бунт, ръководен от младежи, а ООН съобщи за най-малко 46 смъртни случая и обвини служителите по сигурността в сериозни нарушения на човешките права.

Ерика Гевара, директор на „Амнести” за Америка, каза при представянето на доклада в Богота, че „държавното насилие, пред което е изправено населението... е част от общ модел срещу протестиращите“. Докладът описва многобройни случаи, когато полицията след прилагане на сълзотворен газ и други мерки за разпръскване на мирни събирания, са отвеждали жени настрана и са ги подлагани на насилие, включително сексуално. Докладът описва също как полицията намеква на задържаните протестиращи мъже, че ще бъдат наказани чрез сексуално насилие, преди да ги настани в стаи, където са били сексуално насилвани. /БГНЕС, АФП