Колинс и Рибакина ще спорят за титлата в Маями

Даниел Колинс се класира за първия си финал на ниво WTA, след като на турнира в Маями постигна убедителна победа над Екатерина Александрова с 6-3, 6-2.


Представителката на домакините, която през януари обяви, че това е последният й сезон в Тура, спря похода на рускинята, елиминирала последователно световната номер 1 Ига Швьонтек и петата поставена Джесика Пегула. Колинс доминира на корта, след като съумя да върне пробив пасив в началото на откриващия сет. От 2-1 в полза на Александрова, тя взе четири поредни гейма, за да овладее положението и да спечели частта. Във втората тя бе още по-категорична, като започна с пробив и реализира още един, за да намери място на финала във Флорида, където игра полуфинал през 2018.

В спор за титлата американката ще се изправи срещу финалистката от миналата година Елена Рибакина. Казахстанката, бивша шампионка на Уимбълдън, пречупи съпротивата на трикратната шампионка Виктория Азаренка след 6-4, 0-6, 7-6 (2).


Един пробив реши откриващия сет в полза на Рибакина, преди Азаренка да отвърне на предизвикателството по впечатляващ начин, след като върза "геврек" на опонентката. В третата решителна част Рибакина сервираше за победата при 5-4, но се пропука в последния възможен момент и двубоят влезе в тайбрек. В него казахстанката даде само две точки на Азаренка и така се класира за втори пореден финал в Маями.

Колинс и Рибакина са се изправяли една срещу друга четири пъти, като казахстанката води с 3-1 в преките мачове, взимайки последните им три срещи. Финалът на женския турнир в Маями е в събота вечер. /БГНЕС