Колекционерската книга “Мегафауна” разказва за самотата на човешката душа

Черно-бялата книга “Мегафауна” разказва историята на човек, чиито спомени бавно избеляват и разкрива самотата на човешката душа.

Творбата е колекционерско издание в ограничен тираж с фотография и текст, търсещ форма отвъд проза и поезия. Текстът в книгата е на Петър Грудов, а фотография на Яна Лозева, предаде репортер на БГНЕС.

“Идеята дойде доста органично. С фотографа Яна Лозева се познаваме от много време и много се възхищавам на работата й. Аз се занимавам предимно с писане, и много пъти сме си говорили, че искаме да работим заедно по един или друг начин. Това се случи с тази книга, която реално започна като една идея, говорихме си за теми, които ни вълнуват - памет, съзнание, човешкото тяло.”, каза в интервю пред БГНЕС Петър Грудов, съавтор на книгата “Мегафауна”.

Грудов разказа, че в един студен ноемврийски ден заедно с Яна Лозева се разходили по една екопътека. “Там направихме снимките, всички станаха за един ден. От снимките идеята се промени и се заформи една история.”, разкри той.

Авторът обясни, че създаването на книгата е отнело доста време, защото са изграждали историята за книгата в движение. “Историята се разви органично. Говорим за един човек, който започва да губи спомените си - те започват да избледняват и да избеляват”, посочи Грудов.

Авторът разказа, че са избрали черно-бяла книга, защото нямат нужда от прекомерна красота. “Това, че е черно-бяла фотографият,а е обосновано от самата история”, уточни той.

Според него в книгата се разкрива душата на един човек. “Моята интерпретация е, че това е едно разкриване. Голотата не е самоцелна”, допълни съавторът.

Грудов посочи, че има много референции в книгата, основно на писатели, философи и музиканти. “Има референции към хора като Силвия Плат, Макс Вебер и Мишел Фуко”, отбеляза той.

“Една от основните теми е за самотата и отчуждението. Нещо, за което мисля че всички се замислихме през последните години. Основното послание е, че трябва да сме по-отворени един към друг, да сме по-честни към себе си, да успяваме да излизаме от състояния, в които не намираме надежда и не виждаме смисъл, защото нагласата на човек е много важна. Трябва да се научим да променяме нагласата си, когато ни е трудно. Исках да споделя своя опит с тези емоции и борбата с тях”, каза още Петър Грудов./БГНЕС