КНСБ предлага минималната работна заплата да стане 760 лв.

Синдикатите настояват за ново увеличение на минималната работна заплата с актуализацията на бюджета юли месец. От КНСБ предлагат тя да стане 760 лв. Причините са високата инфлация и загубата на покупателна способност, предаде репортер на БГНЕС.

КТ Подкрепа пък поискаха минималната работна заплата да стане 840 лева.

„По отношение на минималната работна заплата, КТ Подкрепа подкрепи увеличението на 710 лева, като подчертахме, че това увеличение не е достатъчно особено с оглед на факта, че инфлацията е 10%“, каза Ваня Григорова от КТ Подкрепа. „Минималната работна заплата, като покупателна способност в България е по-ниска от три балкански държави, които са извън ЕС - Черна Гора, Сърбия и РСМ. В този смисъл настояхме да се мисли за ново увеличение на минималната работна заплата от средата на годината, когато ще има нов бюджет на страната. Това, което повдигнахме като проблем беше непубличната информация за структурата и равнището на трудовите възнаграждения в страната. Настояхме минималната работна заплата при актуализацията да стане 840 лева, а ако трябва да я съобразим с покупателната способност тя трябва да достигне 1000 лева“, добави тя.

„Няма нищо ново и драматично. Решението ще бъде вкарано в сила с постановление в Министерски съвет. Всичко трябва да бъде обсъдено с работодателите и синдикатите, а после да преминем към вземането на решенията“, каза финансовият министър Асен Василев.

Работодателите се въздържаха от подкрепа, заради начина на формиране на минималната работна заплата. Според тях не е била направена оценка на минималната работна заплата върху малките предприятия и бизнеси. /БГНЕС

Тагове: