КНСБ посреща депутатите със синдикална елха и протестни гирлянди

Протестна акция провежда КНСБ рано тази сутрин пред парламента. Синдикатите посрещнат народните представители в началото на работния ден и представят исканията си за нов бюджет и увеличение на минималната работна заплата до 850 лева, предаде репортер на БГНЕС.

Пространството около служебния вход на парламента е "украсено" с протестни синдикални гирлянди с надсловия „Стига вече работещи бедни! Сметките растат, заплатите не! Доходи за всички, а не за малцина!”. Те раздадоха на депутатите елха като на нея вместо коледни играчки бяха поставени исканията на работеща България.

Корнелия Нинова, лидерът на БСП слезе при протестиращите и заяви, че исканията на синдикатите ще бъдат защитавани от левицата.

Корнелия Нинова

„Ние сме внесли още от 21 октомври Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, ще се борим минималната работна заплата да достигне 850 лв., тоест 50% от средната такава, ние също искаме повече пари за социални политики, така че нашите искания се припокриват”, каза тя.

Относно исканията на КНСБ законодателната власт да задължи МС минималната работна заплата за 2023 г. да не бъде под прага от 850 лв., Нинова заяви, че не е сигурна дали ще се реализира това, тъй като има решения на Конституционния съд - две на брой, според които законодателната и изпълнителната власт не могат да се смесват.

„Въпреки това ние ще се борим за поправка на бюджета между първо и второ четене, в което да увеличим социалните разходи”, обясни още Нинова.

Валентин Стоянов, председателят на Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ заяви, че заплатите в българските пощи също трябва да се увеличат.

„Те получават минималната и малко над минималната заплата, а в момента получихме отказ за повишаване на техните доходи. В момента в български пощи нещата са много зле, ние искаме 15% увеличение плюс 40% увеличение на браншовете, което донякъде ще покрие увеличението на цените, но не и инфлацията в магазините. Трябва българските работещи хора да спрат да бъдат и работещи бедни, защото в Български пощи за съжаление е така”, заяви още Валентин Стоянов и допълни, че ще се подготвят още протестни действия.„В момента ръководството на Български пощи абдикира, на какво се дължи това не е ясно”, подчерта още той.

Любомир Костов

„Ние искаме депутатите да си спазят обещанията. Преди изборите обещаха увеличаване за заплатите, сега не го правят, недоволството е очаквано”, заяви и Любомир Костов, изпълнителният директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ.

„Подготвили сме и законодателни решения за всички наши искания, те трябва само да ги гласуват. Първата политическа сила обещава 860 лв. минимална работна заплата, втората 1200 лв. в края на мандата минимална заплата, като се раздели на четири години се получава около 850 лв. Надолу още две, три партии обещават ръст на минималната работна заплата, те имат мнозинство от 170 гласа, но дневният ред на парламента е друг. Сега ще излязат сметките за коледните празници и всички ще усетят инфлацията по джоба си”, коментира още Костов.

По думите му от 25 години не е имало такава инфлация, каквато наблюдаваме. Според него депутатите могат да позволят на Министерски съвет да направи допълнителни разходи над законоустановените по Закона за публичните финанси. /БГНЕС