КНСБ: 100-те дни на правителство - балансът е негативен

Ние няма как да кажем, че първите 100 дни на това правителство са впечатляващи, но и в същото време трудно може да кажем, че са провал. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде репортер на БГНЕС.

На пресконференция представиха оценката на КНСБ на 100-те дни управление на кабинета "Петков", одобрена от Изпълнителния комитет на конфедерацията.

Пламен Димитров посочи, че правителството нямаше комфорт в тези 100 дни, нямаше и как да има на фона на всички процеси.

Когато това правителство встъпи на власт предстоеше поредната и надявам се да е последна вълна на ковид пандемията. Инфлацията беше започнала да расте още при последните служебни правителства, вследствие на енергийните цени, които и сега продължават да създават проблеми. Очакването, че цените на енергоносителите ще се успокои през второто тримесечие, както прогнозираше ЕК, не се оправда. Войната в Украйна допълнително нагнети положението. Всички виждаме, че към настоящия момент хоризонтът пред правителството и пред страната не е по-ясен, отколкото беше преди няколко месеца както в здравен и в пандемичен план, така и в енергиен, икономически и социален”, заяви той.

От КНСБ няма как да кажат че първите 100 дни на правителството са впечатляващи, но и в същото време трудно може да кажат, че са провал. „Поради фактите, които вече споменах в тая среда и в тия необичайни, извънредни ситуации и кризи, които всъщност то трябваше да поема като удари и да се опитва да управлява, доколкото е възможно в рамките на нашите български измерения”, заяви Димитров.

По думите му КНСБ в оценката си сочат 10 положителни за тях важни политики и действия, които са се случили през тези 100 дни и 10 отрицателни, т.е. 10 критични. „Макар да са 10 на 10 като числа, балансът е по-скоро негативен отколкото позитивен”, каза Димитров. /БГНЕС