Кънектикът оневини 12 "вещици"

Американският щат Кънектикът оправда 12 души, осъдени за магьосничество в колониална Америка преди почти 400 години, след кампания за изчистване на имената им, предаде АФП.


11 от обвинените "вещици" са били обесени след съдебни процеси в североизточния щат Кънектикът в средата на XVI в., като една от тях е получила помилване.

В четвъртък законодателите в щата Ню Ингланд приеха резолюция, в която обявяват тяхната невинност и осъждат смъртта на деветте жени и двама мъже като "съдебна грешка".

Тя последва кампанията на проекта "CT Witch Trial Exoneration Project" - група, която включва потомци на някои от убитите.

В изявлението на групата се казва, че е "възхитена, доволна и признателна" на сенаторите, които гласуваха с 33-1 гласа в полза на този ход.

Те отбелязват, че решението е взето в навечерието на 376-ата годишнина от първото обесване на вещица в Ню Ингланд - това на Алис Йънг.

"Благодарни сме на потомците, защитниците, историците, законодателите от двете партии и на много други, които направиха тази официална резолюция възможна", се казва в изявлението.

Стотици хора, предимно жени, са били обвинени в магьосничество в Ню Ингланд през XVII в. - най-известното от тях е в Салем, Масачузетс - когато районът бива обхванат от страх, параноя и суеверие.

В крайна сметка десетки са екзекутирани.

Процесите срещу вещици в Кънектикът се провеждат между 1647 и 1663 г., като приключват около 30 години преди процесите срещу вещици в Салем.

По данни на проекта CT Witch Trial Exoneration Project в Кънектикът около 34 души са обвинени в магьосничество.

Групата допълва, че "ще продължи да се застъпва за историческото образование и увековечаването на паметта на жертвите на процесите срещу вещици".

През последните години държавите и страните предприеха стъпки за изчистване на имената на на вещици.

Миналата година Масачузетс официално помилва Елизабет Джонсън - единственото лице, осъдено по време на Салемските процеси, което все още не е оправдано.

Миналата година правителството на Шотландия поднесе официални извинения на хиляди жени, екзекутирани преди векове.

Между XVI и XVIII в. в Шотландия около 4000 души са били обвинени в магьосничество, като повече от 2500 от тях са били екзекутирани.

Повечето от тях са били удушени и след това изгорени, след като са направили признания, които често са били изтръгнати с изтезания. /БГНЕС