Кметът на "Лозенец" иска премахване на "Златен век", за ДНСК строежът не е незаконен

Новоизбраният кмет на столичния район „Лозенец“ Константин Павлов поиска от ДНСК да премахнат строежа „Златен век“ на компания „АРТЕКС“, от Дирекцията заявиха, че строежът не е незаконен.

Новоизбраният кмет на „Лозенец“ Константин Павлов е открил действия в разрез със закона, които, според него, му дават основание за премахване на сградата „Златен век“ на фирма „АРТЕКС“.

“От “АРТЕКС” твърдят, че са открили в искането ми към ДНСК намерения в разрез със закона, а пък аз твърдя, че съм открил действия в разрез със закона”, каза Павлов, след като от „АРТЕКС“ оспориха искането му Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да обяви строежа на “Златен век” за незаконен.

Кметът на „Лозенец“ заявява, че съдът не е сезиран с въпрос за законността на сградата и съответно не се е произнасял. „Висящият пред него спор е за спиране на строителството. С какъвто и резултат да приключи този спор, това не е препятствие за установяване и премахване на незаконно строителство на обект „Златен век“, добавя Павлов.

По-рано днес в позиция, изпратена до медиите, фирма „АРТЕКС“ заяви, че намеренията на новия кмет на "Лозенец" не кореспондират със законността и решението на съда.

"При мащабното медийно отразяване на тази поредна атака срещу проекта, на широката публика се внушава, че е налице някакво меродавно становище за незаконност на сградата, каквото всъщност няма. От друга страна се премълчава най-важният факт – решението на българския съд, а това води до изопачаване на истината и манипулиране на общественото мнение. Припомняме, че с решение от 30 юли 2019 Софийският административен съд потвърди валидността на Разрешението за строеж на многофункционалната сграда „Златен век“ и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа. Въпреки това, ние от „АРТЕКС“ изчакваме окончателно решението на Върховния административен съд по казуса, за да продължим строежа, тъй като уважаваме върховенството на закона", се казва в позицията на строителната компания.

„Не ни се иска да вярваме, че г-н Константин Павлов смята всички тези правни становища за нищожни и би предприел каквито и да било действия, които не отговарят на изводите, направени от българския съд. Подобни негови действия целят правен прецедент, който освен че ще бъде негативен сигнал към българските и чуждестранни инвеститори, ще създаде възможност да се атакуват редица мащабни строежи, включително и редица инфраструктурни проекти в страната, за които поправката в чл. 153 на ЗУТ е направена и важи“, се казва още в изявлението на „АРТЕКС“.

Органите на ДНСК са извършили проверка през месец април 2019 г. на "Златен век" и не са констатирали незаконен строеж, а такъв с нарушения. Това се казва в позиция на ДНСК

"Във връзка с искането на кмета на район „Лозенец“ - Столична община до началника на ДНСК за издаване на заповед по реда на чл.225, ал.1 от ЗУТ за премахване на строеж: „Златен век“ в УПИ I-98,99, кв. 272А, местност „Лозенец – I част“, гр. София, следва да се има предвид, че от органите на ДНСК не е установен незаконен строеж, а такъв с нарушения“, заявяват от контролиращата организация.

От ДНСК обещават да предприемат всички законосъобразни действия след приключването на съдебното производство. От там припомнят, че строежът е спрян ефективно от деня на издаване на заповедта за неговото спиране – 15 април 2019 г. /БГНЕС