Кметът на Антверпен е мишената на джихадистката група с български участник

Кметът на Антверпен Барт Де Вевер е бил мишена на арестуваната джихадитска групировка, сред която има и един българин, предаде специално за БГНЕС от Белгия Апостол Апостолов.

Младежите са планирали да атакуват полицейски участъци, съобщи местният вестник „Нюзблад“, позовавайки се на три независими източника.
Името на кмета на Антверпен наистина беше споменато в разследването, заяви говорителят на Федералната прокуратура Ерик ван дер Сипт. Самият кмет не е бил открит за коментар. Неговият говорител лаконично заяви, че това е съдебно дело, което не може да коментират.

Според лансираната в медиите версия забраната за носене на забрадки в Антверпен, където служителите в кметството нямат право да носят видими религиозни знаци, е един от мотивите за превръщането на Де Вевер в „мишена“ на терористично убийство.

„Нашите служби не са поемали никакви рискове. Научихме много след атентата през 2016 г. Много информация вече се споделя между службите, подозрителни профили постоянно се следят в социалните мрежи се споделя и подозрителни профили се наблюдават отблизо в социалните мрежи. Ако видим, че има сигнали за закупуване на оръжия, веднага се намесваме“, коментира пред фламандската обществена телевизия Ве Ер Те министърът на правосъдието Винсент Ван Куикенборн.
Един от задържаните стана още ясно, че е бил в т.нар. списък OCAD - регистър на лица, които са потенциално опасни и са наблюдавани от различни служби, в контекста на екстремизъм или терористични нападения.

БГНЕС припомня, че в началото на седмицата Федералната прокуратура на Белгия задържа седем души в рамките на две разследвания на "възможни терористични нападения". Седемте арестувани - петима белгийци, един турчин и един българин - са обвинени в участие в дейността на терористична група. Имало е и осми задържан, но той е освободен.
Сред задържаните е и 20-годишен българин, за който към момента единствено се знае, че се казва Сергей. Обвинен е за участие в терористична група.
От белгийската преса става ясно, че следователите на Федералната съдебна полиция в Антверпен едновременно са нахлули в няколко адреса на радикализирани младежи в понеделник вечерта, включително в Мерксем и Боргерхаут.
Органите на реда от известно време са държали под око младежите. Разследващите установили, че групите от Антверпен и Брюксел са търсили контакт помежду си. При претърсването са открити оръжия в домовете. /БГНЕС