Ключови местни избори се произвеждат днес в Испания

Испания гласува на местни и регионални избори, които ще бъдат барометър за парламентарните избори в края на годината, които според проучванията министър-председателят Педро Санчес ще загуби, възвестявайки завръщането на десницата, предаде АФП.


Залогът е голям за Санчес, чиято Социалистическа партия управлява четвъртата по големина икономика в еврозоната в коалиция с крайнолявата "Подемос".

Гласоподавателите ще гласуват за кметове в 8 131 общини в цялата страна, като същевременно ще изберат ръководители и асамблеи в 12 от 17-те региона на Испания - 10 от които в момента се управляват от социалистите.

Гласуването започва в 9:00 ч. (07:00 ч. по Гринуич) и приключва в 20:00 ч., като около 35,5 млн. избиратели имат право да гласуват на местните избори, а 18,3 млн. имат право да гласуват на регионалните избори.

В Испания не се публикуват екзитполове, като първоначалните резултати ще бъдат обявени около 22:00 ч.

Ако левицата "надхвърли очакванията и успее да запази контрола върху повечето регионални правителства в играта... това би означавало, че националните избори ще бъдат много оспорвани и предвещава добри шансове за левицата да остане на власт", заяви тази седмица анализаторът на „Eurasia Group“ Федерико Санти.

Но ако социологическите проучвания, които прогнозират изместване вдясно, са верни, успехът на регионално ниво ще осигури на опозиционния лидер Алберто Нунес Фейхоо, ръководител на дясната Народна партия (НП), "инерцията", от която се нуждае, за да спечели изборите в края на годината, каза Санти.

Вотът днес поставя Санчес, който е на поста си от 2018 г., в няколко неблагоприятни ситуации.

Той се сблъсква с умората на избирателите от лявото си правителство, рязко покачващата се инфлация и произтичащия от това спад на покупателната способност.

Той също така се бори да овладее последиците от повтарящите се кризи, които разтърсиха неговата лява коалиция. /БГНЕС