Клипърс елиминираха Маверикс след 33 точки на Ленърд

Отборът на Ел Ей Клипърс се класира за полуфиналите на Западната конференция, след като затвори серията си от първи кръг срещу Далас Маверикс с 4-2 успеха – 111:97 в мач номер 6 в „балона“ в Орландо.

Ленърд (д) спечели дуела с Дончич (л).

Маверикс поведоха след края на първата чевтвърт и губеха с шест на почивката, но серия от 17:3 рано в третата четвърт донесе аванс от 20 точки за „ножиците“, който до края така и не бе превъзмогнат от възпитаниците на Рик Карлайл. Без Кристапс Порзингис, който скъса менискус и не игра в последните три мача от серията, тексасци нямаха отговор за отличната игра на Кауай Ленърд. Лекото крило на Клипърс направи поредния си силен двубой, завършвайки с дабъл-дабъл – 33 точки и 14 борби, към които прибави 7 асистенции и 5 откраднати топки. Това беше пета последователна среща за двукратния шампион на НБА с поне 30 точки. По 15 пункта реализираха Ивица Зубац и Пол Джордж. 21-годишният словенски баскетболист на Далас Лука Дончич се размина с трети трипъл-дабъл в серията след 38 точки и по девет борби и асистенции, но не получи достатъчно помощ от останалите си съотборниците при отсъствието на Порзингис – Дориан Фини-Смит завърши с 16 точки. Клипърс ще се борят за място на финала в конференцията срещу победителя от двойката Денвър Нъгетс – Юта Джаз, където тимът от Колорадо докара нещата до решителен седми мач след втора поредна победа, този път със 119:107. Дуелът между Джамал Мъри и Донован Мичъл продължи и в тази среща, като Мъри наниза за втория път в серията 50 точки – към които прибави и 5 борби и 6 асистенции, при 17/24 от игра и 9/12 от тройката. За „джазмените“ Мичъл също се развихри с 44 точки, 6 борби и 6 асистенции, но те бяха недостатъчни за Куин Снайдер и компания. Мач номер 7 е във вторник срещу сряда сутринта от 03:30 българско време.

Бостън не остави шансове на действащия шампион в първия мач от полуфиналната серия на Изток.

По-рано, Бостън Селтикс направи заявка пред останалите, побеждавайки категорично действащия шампион в лигата Торонто Раптърс със 112:94. „Келтите“ не изоставаха в нито един момент, като авансът им достигна 24 точки. С по 21 пункта за победителите завършиха Джейсън Тейтъм и Маркъс Смарт, а дабъл-дабъл нанизаха Даниел Тайс и Кемба Уокър. Торонто пък стреля под 37% от игра. Вторият двубой в полуфиналната серия е във вторник от 00:30 часа. /БГНЕС