Клевърли: Великобритания и САЩ са заедно в защита на Украйна

Великобритания и САЩ стоят рамо до рамо в защита на Украйна, заяви британският външен министър Джеймс Клевърли.


Клевърли се срещна с американския си колега Антъни Блинкен преди Конференцията за възстановяване на Украйна в сряда и четвъртък, която се очаква да събере в Лондон широк кръг заинтересовани страни, за да помогне за мобилизирането на финансова и политическа подкрепа за следвоенното възстановяване на Украйна.

"Посетих Украинския център за посрещане заедно с Джеймс Клевърли, за да се запозная с работата, която организацията извършва в подкрепа на украинските разселени лица в Обединеното кралство. САЩ и Обединеното кралство подкрепят народа на Украйна и приветстват разселените от бруталната война на Русия", заяви Блинкен в Twitter.

Очаква се на конференцията, която има за цел да посрещне около 1000 участници, да присъстват представители на най-малко 61 държави, включително 40 на министерско равнище.

Към април щетите, нанесени на инфраструктурата на Украйна в резултат на войната, възлизат на 147,5 млрд. долара, съобщи през май Киевското висше училище по икономика.

По последни данни на ООН от началото на войната през февруари 2022 г. в страната има 24 862 цивилни жертви - 9083 убити и 15 779 ранени./БГНЕС