Китай е най-големият търговски партньор на ЕС през 2020

През първите три тримесечия на тази година Китай е най-големият търговски партньор на Европейския съюз, задминавайки Съединените щати вследствие на епидемията от коронавирус и резкия скок в китайската икономическа активност.

През първите девет месеца на тази година търговията между ЕС и Китай възлиза на 425,5 милиарда евро, което е с 10 милиарда повече от търговията със САЩ, показват нови данни на Евростат.

За същия период на миналата година търговията на ЕС с Китай е била 413,4 милиарда, а със САЩ - 461 милиарда, съобщава Хина.

Този резултат се дължи на ръста на вноса от Китай с 4,5%, докато износът остава непроменен, според Евростат, добавяйки, че през същия период търговията със САЩ е спаднала с 11,4%, докато износът е бил с 10% по-нисък.

Общият търговски дефицит на Европейския съюз с Китай се е увеличил до 135,9 милиарда евро през първите девет месеца на тази година, което е с 12 милиарда повече от същия период през 2019 година.

Европейският съюз е основен търговски партньор на Китай от 2004 г. и това е първият път, когато Китай изтласква САЩ от първото място, заяви днес френската статистическа служба (INSEE). Въпреки епидемията и много силната икономическа криза през първото тримесечие, китайската икономика отново расте, а потреблението през октомври е дори по-високо от същия месец на миналата година, според INSEE.

Износът от Китай за Европа се е увеличил особено през лятото и началото на есента, главно поради голямото търсене на медицинско оборудване.

Според Световната здравна организация близо 44% от световното медицинско предпазно оборудване, продавано в света през първите шест месеца, е произведено в Китай. /БГНЕС