Китайските тайни на дълголетието: Женшен и зелен чай

Китайските геронтолози Владимир Хавинсон и Светлана Трофимова са посочили четири китайски тайни на дълголетието. В предаването "За най-важното" на телевизионния канал "Россия 1", те разказаха, че тези правила се спазват от жителите на окръг Бам, където броят на дълголетниците е пет пъти по-висок от средната международна норма.

Според лекарите учените, които са изследвали местния феномен, са забелязали, че всички дълголетници имат средно телосложение: сред тях няма нито дебели, нито слаби. "Хората в този окръг не са се подлагали на никакви диети, но важното е, че са работили всеки ден на полето и т.н." - обяснява Хавинсън.

Като втора тайна на дълголетието лекарите посочват студа. Специалистите отбелязват, че температурата в домовете на местните жители е 17-18 градуса по Целзий. Сред полезните навици, които помагат за удължаване на живота, експертите включиха и внимателното дъвчене на храната. "От значение е не само храната, но и начинът, по който я приемате", подчерта лекарят.

Друг навик на жителите на окръг Бама, който учените свързват с високата продължителност на живота, е консумацията на качествен зелен чай. "Зеленият чай съдържа голям брой биоактивни вещества, които са от съществено значение за поддържане на тялото ни здраво", казва Трофимова.

Лекарите допълниха, че подходящият зелен чай, ако се консумира редовно, помага за понижаване на нивата на холестерола, нормализира въглехидратната обмяна и намалява риска от ранна смърт.

По-рано лекарите дадоха три съвета за възстановяване на силите след зимата. Те препоръчаха прием на лекарства с екстракти от адаптогенни растения, като женшен или елеутерокок, както и разходки и диета, богата на фибри./БГНЕС

Пекин / Китай