Китайският външен министър поканен официално във Вашингтон

Съединените щати поканиха дипломат номер едно на Китай Ван Йи да посети страната за срещи на високо равнище в рамките на усилията за подновяване на диалога между Пекин и Вашингтон, съобщи Държавният департамент.


Поканата беше отправена по време на среща във Вашингтон между висши американски и китайски служители, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Първоначално предложението беше отправено към Цин Ган - предшественика на Ван, който междувременно беше мистериозно отстранен след само седем месеца като външен министър, след като седмици наред се спекулираше, че е изпаднал в немилост.

Милър отказа да каже дали Пекин е приел поканата, но добави, че това е "пътуване, което очакваме да се осъществи".

Той заяви, че все още не е насрочена дата. Една от възможностите би могла да бъде в рамките на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в средата на септември.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен вече се срещна с Ван в Джакарта в средата на юли, в кулоарите на преговорите на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), както и по време на посещението му в Пекин през юни.

Оттогава поредица от американски официални лица посетиха Пекин, включително министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и специалният президентски пратеник по въпросите на климата Джон Кери.

В края на юли министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо потвърди, че планира да посети Китай до края на това лято.

През последните години напрежението между Пекин и Вашингтон нарасна заради самоуправляващия се Тайван, спорните претенции на Китай към част от Южнокитайско море и борбата за влияние в южната част на Тихия океан, но двете страни се стремят да поддържат диалог след месеци на охлаждане.

Вашингтон не посочи официално Китай заради неотдавнашната кибератака, насочена срещу американски правителствени структури, включително Държавния департамент./БГНЕС