Китайският шпионски балон е свален

Американски изтребител свали китайски шпионски балон край бреговете на Южна Каролина, съобщи Пентагонът.

Президентът Джо Байдън поздрави пилотите на изтребителите за свалянето на балона във въздушното пространство на САЩ и над американските териториални води, след като той прекара дни наред в полети над страната.

"Те успешно го свалиха. И искам да поздравя нашите летци, които го направиха", каза Байдън пред репортери в Мериленд.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин нарече операцията "обмислено и законосъобразно действие", което дойде в отговор на "неприемливото нарушаване на нашия суверенитет от страна на КНР", каза той, визирайки официалното име на Китай - Китайска народна република.

Акцията се проведе, след като три югоизточни летища бяха временно затворени.

На кадрите, показани по американските телевизионни мрежи, балонът изглеждаше, че пада вертикално.

Първоначално американските служители не желаеха да свалят устройството, опасявайки се, че то може да нарани хора и да повреди имущество на земята.

Но запитан за инцидента по-рано, Байдън обеща "да се погрижи" за него.

Спорът избухна в четвъртък, когато американски служители заявиха, че следят голям китайски "балон за наблюдение" в небето на САЩ.

Това накара държавния секретар Антъни Блинкен да се откаже от рядко пътуване до Пекин.

След първоначално колебание Пекин призна собствеността си върху "въздушния обект", но заяви, че това е метеорологичен балон, който се е отклонил от курса, и добави, че съжалява за ситуацията.

"Дирижабълът е от Китай. Той е граждански дирижабъл, използван за изследователски, основно метеорологични, цели", се казва в изявление на китайското външно министерство от петък.

"Китайската страна изразява съжаление за непреднамереното навлизане на дирижабъла във въздушното пространство на САЩ поради форсмажорни обстоятелства", се казва в него.

Балонът е прелетял над части от северозападната част на Съединените щати, включително щата Монтана, където се намират чувствителни въздушни бази и стратегически ядрени ракети в подземни силози, което засилва опасенията.

Американските медии съобщиха, че балонът е бил забелязан над Северна и Южна Каролина.

Шериф в окръг Йорк, Южна Каролина, предупреди местните жители да не се опитват да свалят балона.

"Да, има съобщения, че китайски балон лети над нашия район в момента", се казва в публикация в акаунта в Twitter на шерифа Кевин Толсън.

"Той лети на височина над 60 000 фута. Не се опитвайте да го сваляте!! Изстрелите от пушката ви няма да го достигнат. Бъдете отговорни. Това, което се издига нагоре, ще падне надолу, включително и вашите куршуми".

Съобщава се, че балонът е летял на височина доста над нивата, използвани от търговските самолети, въпреки че някои частни пилоти заявиха в социалните медии, че е бил некомфортно близо.

Друг предполагаем китайски шпионски балон е бил забелязан над Латинска Америка, съобщи Пентагонът в петък, без да предостави подробности за местоположението му. / АФП

Тагове: