Китайски учени разшифроваха генома на 27 вида примати

Изследователи, участвали в проект на института по зоология Кунмин към Китайската академия на науките съобщиха за последния си пробив в областта на изучаването на генома на приматите. Публикувани са данните за резултатите при 27 вида, съобщи агенция Синхуа.


В проекта, започнал през 2018 г., са участвали повече 100 учени от над 50 института и други научни организации от цял свят. Първата фаза на проекта вече е завършена. В нейната рамка са публикувани няколко статии, разказващи за генома на 27 вида примати, включително редки и изчезващи видове като рокселланов ринопитек (Rhinopithecus roxellana) и дългопети (Tarsius).

Изследванията ще допринесе значително за изучаването на човешкия геном, съобщава агенцията. Благодарение на тях стана известно, че приматите, чиито предци са били активни нощем, когато са променили навиците си и станали активни предимно през деня, бързо са развили червено, зелено и синьо цветно зрение, подобно на човешкото.

„Това трицветно зрение е дало възможност на приматите да различават узрелите плодове. След това гените, отговарящи за чувствителността към сладкото, са започнали да се променят. Нашият анализ относно последователността на генетичната еволюция може да ни помогне да разберем по-добре произхода на приматите, а впоследствие и на човека“, заяви главният научен сътрудник в института Ву Дундун.

Крайната цел на проекта е изследване и описване на геномите на над 520 вида примати. Това ще помогне не само да се разшифрова по-добре генетичният код на тези животни, но и ще помогне за тяхната защита. Проучването ще допринесе за развитието на зоологията, медицината и други области на знанието, се казва в съобщението. /БГНЕС