Китай ще предлага безплатно лечение на репродуктивни проблеми

Китай планира да предложи на гражданите си безплатно лечение на репродуктивни проблеми в рамките на националната си застрахователна схема, за да обърне тенденцията на намаляване на раждаемостта, предаде Си Ен Ен.

Националната администрация за здравно осигуряване обяви, че ще разшири обхвата на услугите си, за да помогне за поемане на разходите на семействата, които се опитват да създадат дете.

Тя заяви, че новото покритие ще включва техники за асистирана репродукция (АРТ), както и аналгезия на раждането за облекчаване на болката при раждане.

Администрацията определи намаляването на населението на Китай като една от най-големите пречки пред националното развитие и подчерта, че вече е добавила към покритието си лекарства, предизвикващи овулация, за да помогне за "намаляване на тежестта на репродуктивните проблеми".

Разширеното покритие е част от по-широкия опит на китайските власти да убедят повече хора да се женят и да имат повече деца.

Раждаемостта в страната спада от години, а миналата година страната отбеляза първия си спад на населението от повече от 60 години насам.

По данни на Националното статистическо бюро на Китай през 2022 г. населението на страната е намаляло до 1,411 млрд. души, което е спад с 850 000 души спрямо предходната година.

В същото време раждаемостта е спаднала до рекордно ниското ниво от 6,77 раждания на 1000 души. През 2022 г. са се родили около 9,56 милиона бебета в сравнение с 10,62 милиона през 2021 г.

Политиците са все по-загрижени за въздействието, което нарастващата демографска криза в Китай може да окаже върху икономическия растеж.

Преди десетилетия Китай въведе силно противоречивата политика на "едно дете" в опит да се справи с опасенията от пренаселеност и да облекчи бедността. През 2015 г. Пекин реши да се откаже от нея на фона на опасенията, че бързото застаряване на населението и намаляването на работната сила може да застраши икономическата и социалната стабилност.

Първоначално на двойките беше разрешено да имат до две деца, но по-късно политиката беше допълнително разхлабена, за да се разреши раждането на до три деца.

Китайските власти също така се стремят да премахнат ограниченията за регистриране на извънбрачни деца. /БГНЕС

Пекин / Китай