Китай поведе в класирането по медали след откриващия ден в Токио

Китай поведе в класирането по медали след откриващия ден от 32-те Летни олимпийски игри в Токио.

Хоу (ц) донесе злато на Китай във вдигането на щанги до 49 кг при жените.

Азиатската страна грабна три златни медала и едно бронзово отличие. Циен Ян донесе първото злато изобщо на Игрите в японската столица, които бяха отложени с година заради пандемията от коронавирус, триумфирайки на 10 м с въздушна пушка. Джъхуей Хоу донесе ново първо място за китайците по вдигане на щанги до 49 кг при жените, и Иуън Сун спечели злато по фехтовка отново при дамите.

Втора е Италия с един златен и един сребърен медал. Домакините от Япония също записаха едно злато и едно сребро в първия ден на Олимпиадата – златният медал донесе джудиста Наохиса Такато в категория до 60 кг. Южна Корея постигна три медала – един златен и два бронзови. От останалите държави с отличия само Руският олимпийски комитет и Сърбия имат по две – по едно сребро и един бронз. Еквадор стигна до историческо второ злато на Летни игри в историята си след триумфа на Ричард Карапас в състезанието по колоездене на шосе. Унгария ликува със златото на Арон Силаги на сабя – негово трето поредно на Олимпийски игри.

С по един медал от първия ден са още Иран, Косово, Тайланд, Белгия, Испания, Индия, Нидерландия, Румъния, Тайван, Тунис, Естония, Франция, Индонезия, Израел, Казахстан, Мексико, Монголия, Словения, Швейцария и Украйна – общо 28 държави спечелиха медал в днешния ден от програмата на Игрите.

Такато зарадва Япония с първо злато на домашната Олимпиада.

България имаше поводи за радост със силното представяне на Полина Трифонова – състезателката ни по тенис на маса записа две победи в надпреварата и се класира за втори кръг. Сестри Стоеви загубиха първия си мач от груповата фаза на турнира по бадминтон от корейки с 1:2 гейма. Джудистът ни Янислав Герчев отпадна на осминафиналите от бъдещия сребърен медалист Юн Вей Ян от Тайван. Състезателят по спортна гимнастика Дейвид Хъдълстоун не успя да премине квалификациите в многобоя, а българският плувец Любомир Епитропов не намери място в полуфиналите на 100 м бруст, след като завърши четвърти в своята трета серия. /БГНЕС