Китай отвърна на критиките на САЩ: Не говорим, а действаме

Китай отвърна на критиките на президента на САЩ Джо Байдън, който обвини Пекин, че не е изпратил лидерите си, след като президентът Си Дзинпин пропусна срещата на върха COP26 на ООН в Глазгоу.

Си Дзинпин

Дзинпин, който ръководи страната, която произвежда най-много парникови газове на планетата и е пряко отговорна за изменението на климата, не е пътувал извън Китай от началото на пандемията Covid-19.

Във вторник Байдън отправи яростни критики към ръководителите на Китай и на Русия за това, че не присъстваха на срещата на върха.

"Действията говорят по-силно от думите", отговори говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин и допълни: „Това, от което се нуждаем, за да се справим с изменението на климата, са конкретни действия, а не празни думи. Действията на Китай в отговор на изменението на климата са реални", каза още говорителят.

Уенбин се подигра с Вашингтон като добави, че излизането на Съединените щати от Парижкото споразумение при предшественика на Байдън Доналд Тръмп е допринесло за световната климатична криза и на прилагането на Споразумението като цяло.

Байдън се извини за решението на Тръмп да се оттегли от Споразумението.

Срещата за климата COP26 беше квалифицирана като жизненоважна за продължаване Парижкото споразумение от 2015 г., съгласно което нациите трябваше да ограничат повишаването на глобалната температура с поне 2 градуса.

На срещата на върха във вторник близо сто нации се присъединиха към инициатива на САЩ и Европейския съюз за намаляване на емисиите на метан - мощен парников газ - с най-малко 30 процента през това десетилетие, като отсъствието на Китай е особено видно. /БГНЕС

Пекин / Китай