Китаец ще кара до Ботас в Алфа Ромео догодина

Джоу Гуаню ще стане първият китайски пилот в историята на Формула 1, след като Алфа Ромео обяви, че 22-годишният азиатец ще кара за тима от следващия сезон.

Гуаню впечатлява с изявите си във Формула 2 през настоящата кампания и заменя Антонио Джовинаци до Валтери Ботас, който преминава от Мерцедес за заместник на прекратяващия кариерата си Кими Райконен. „Да бъда първият китайски пилот във Формула 1 е пробив за китайската автомобилна история. Знам, че ще се възлагат много надежди върху мен и ще поема това като мотивация, за да стана по-добър и да постигна повече“, сподели китаецът.

Джоу Гуаню (ц).

Алфа Ромео описа новото попълнение като „пионер, който ще напише ключова страница в автомобилната история на страната си“. Джоу вече опита от Ф1 като тестов пилот за Алпин и от дълго време е считан за един от пилотите, които ще направят крачката към най-престижната автомобилна надпревара. „Мечтаех от детска възраст да се изкача възможно най-високо в спорт, за който съм много страстен, и сега мечтата се сбъдна. За мен е привилегия да стартирам моята състезателна кариера във Формула 1 с емблематичен отбор, който е представил за първи път толкова много млади таланти във Ф1 в миналото. Сега мечтата е реалност“, Алфа Ромео цитира Джоу, който получава образованието си във Великобритания.

Китаецът се наслаждава на страхотен сезон във Формула 2 и се намира в момента на второ място, като е конкурент за титлата при две оставащи състезания до края – в Саудитска Арабия и Абу Даби. Шефът на Алфа Ромео Фредерик Васер смята, че Джоу ще утвърди „много успешно партньорство с Валтери“. Освен приветстването на „много талантлив пилот“, Васер посреща „всички китайски фенове, които ще се присъединят към тима“. Промотирането на Джоу идва, след като Алфа Ромео обяви, че италианецът Джовинаци ще напусне в края на сезона през декември.

Да се сбогуваш с пилот никога не е лесно, особено в случая на Антонио, който бе част от тима толкова дълго време“, каза Васер. За три сезона с базирания в Швейцария отбор, най-доброто класиране на Джовинаци е петото място от Гран При на Бразилия през 2019. Той има една точка на името си тази кампания при три оставащи състезания до края. Райконен е с десет пункта, като оставя отбора на девето място при конструкторите пред Хаас, който няма точка от началото на сезона. /БГНЕС