Кирил Петков за гражданството: Не изпитвам никаква вина

Не изпитвам морална вина към никого. Това заяви Кирил Петков, отговаряйки на въпрос дали ще поднесе извинения пред българския народ за това, че е нарушил Конституцията.

Петков заяви пред бТВ, че приема заключението на Конституционния съд по неговия казус и обеща, че ще си плати глобата.

КС реши тази седмица, че указът на президента Румен Радев за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката е противоконституционно, защото Петков към момента на назначаването е имал двойно гражданство. Това не му позволява да заема отговорен държавен пост, според законите на страната.

Петков отново повтори тезата си, че решението на КС е загуба на суверенитет. Той е убеден, че след това решение българите и следващият парламент ще вземат друго решение и тази разпоредба на Конституцията ще бъде променена, за да не минават 2 милиона българи в чужбина през този филм на ужаса, през който той е минал.

На въпрос дали ще върне заплатите си и командировъчните като министър, той отговори: „Ако съдът ми ги поиска, ги връщам веднага. В момента това е най-малкият ми проблем“. Петков твърди, че КС е избързал с решението по неговия казус и изрази съжаление, че не е бил изслушат като гражданин. /БГНЕС