Кирил Петков: Следващо управление ще има и ДБ ще са заедно с нас

Ако видя, че е по-оптимално аз да не съм премиер, ще се отдръпна веднага. Вярвам на Асен Василев безусловно и съм сигурен, че хора с нашата кауза няма да сложат своя интерес пред този на държавата. Ние припознахме хората, отцепили се от „Има такъв народ”.

Това каза пред бТВ бившият министър-председател Кирил Петков в коментар за предстоящите предсрочни избори и получили ли са отцепниците от ИТН челни места в кандидат-депутатските листи.

Лидерът на „Продължаваме промяната” не можа да отговори дали Бойко Рашков ще е водач на листа, но подчерта, че бившият вътрешен министър със сигурност ще бъде част от екипа на ПП и със сигурност ще бъде част от листите.

След като пожелаха успех на „Демократична България” и не пристъпиха към общо явяване на вота, Петков каза: Осъзнахме, че трябва да работим заедно, за да си довършим работата. Вярвам, че ще има следващо управление и „Демократична България” ще бъдат заедно с нас.

Попитан за причините да не се стигне до предизборна коалиция и проведения мащабен сондаж сред електората, Петков обясни: Осъзнахме, че има избиратели, които казват „не взимайте решението за нас”.

Петков бе категоричен, че докато Борисов оглавява ГЕРБ няма да има реална съдебна реформа, защото по думите му, Борисов се страхува да не влезе в затвора.

Въобще не ни интересуват евроатлантически коалиции, който и да ни се обади отвън, ние няма да предадем нашите принципи. „Продължаваме промяната” няма да бъде в никаква коалиция с ГЕРБ след изборите, заяви Кирил Петков.

Относно газовите доставки, Петков каза: Ако „Газпром“ започне да изпълнява договора си за доставки на газ, това е първа стъпка към възстановяване на доверието.

По думите му няма как страната ни да е сигурна, че ако сега „Газпром“ изпълни договора ще продължи да го прави и след това. „Никой не трябва да бъде наведен само защото едната страна казва, че „това са моите нови условия“. Ако си изпълнят условията по договора, няма лошо в това да преговаряме“, каза Петков.

Той допълни, че правителството му е гледало кое е най-практично за страната ни и е на най-добра цена. Петков допълни, че се надява правителството да приеме танкера с договорения на по-ниска цена газ.

„Този вариант, в който танкерите да бъдат купени е възможно най-доброто, което предишното правителство можеше да остави на служебното“, каза Петков. /БГНЕС