Кирил Петков: Санкции за газ и петрол не може да си позволим

Изцяло подкрепяме Украйна и съществуващите санкции, но не може да си позволим да спрем вноса на петрол и вноса на газ. Това каза министър-председателят Кирил Петков пред медиите в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Преди Версайската среща премиерът отказа да каже кои са останалите страни, които не могат да си позволят да подкрепят санкции към Русия, засягащи газовите и нефтени доставки.

„Нека така да кажа, не сме единствените”, добави той и обясни, че страната ни би имала огромно затруднение при такъв сценарии.

Работим по всички варианти, но предпочитаме да не се стига до там, каза още Петков и посочи: „Трябва да работим много, за да диверсифицираме. Смятам другата седмица лично да отида и да видя докъде е прогреса по гръцката връзка. Продължавам да си комуникирам всяка седмица с премиера Мицотакис. Докато нямаме истинска диверсификация, сме много зависими”, каза още Петков.

Няма европейска държава, която ще изпраща войски където и да е в Украйна, реагираме с хуманитарна помощ и санкции, отговори Петков на въпрос на медия.

Петков коментира и декларацията на ГЕРБ-СДС, чрез която бившите управляващи заявиха, че работят час по-скоро страната да има ново правителство.

"Първият голям страх на опозицията е, че въпреки всички кризи, ние работим целенасочено, за да достигнем хората, които са били част от голямата корупция в България. И това са те, много техни членове са част от тези хора. Така, че те наистина нямат време и трябва да правят всичко възможно, за да не се стигне до възмездие през съд или европрокуратура”, каза още Петков. /БГНЕС