Кирил Петков: Предлагаме 27-те страни-членки да закупуваме заедно газ

Като правителство ще вземем всички мерки, за да се справим със заливащата ни отвън инфлация. Европейската комисия прие да дискутира българското предложение за справяне с високите цени на енергоносителите.

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков в началото на днешното правителствено заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Петков информира и какво предлага страната ни.

Съвместно да закупуваме газа, 27 страни заедно, през един преговорен екип, така че да използваме пазарната сила на съюза.

Закупуване, ако цената, която се договори е над 50 евро на мегават час, заедно да направим солидарен механизъм за намаляване на нивата на 50 евро на мегават час.

Друго предложение е координирано намаляване на акциза за горивата. Това ще е предложение, което да се приеме от всички страни на ЕС. Така ще покажем на всички превозвачи, че се грижим за тях, както и за цялата икономика.

България ще предложи и засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, както и задължително пълнене на газохранилищата на 90% преди следващата зима.

Това ще бъде предложено на дневния ред на ЕК на обсъжданията в четвъртък, заяви Кирил Петков.

Премиерът информира още, че се удължават четирите програми за помощи във връзка с цените на тока.

От 250 лева на 300 лева се увеличава таванът на компенсацията за бизнеса, съобщи той и добави, че допълнителните средства, които се предвиждат правителството ще даде на бизнеса, са 738 млн..

Това са само някои от мерките. Така тази външна криза ще може да бъде поносима за българските условия и бизнеса. Цените за бита остават същите засега, заключи Кирил Петков. /БГНЕС