Кирил Петков: Ние от ПП се надяваме да няма следващ главен прокурор

Когато преди година и половина заложихме в Плана за развитие механизъм за разследване на главния прокурор, това беше едно от условията за 12-те милиарда. Хората тогава обърнаха много внимание. Тази начална реформа беше посята тогава и започна да предизвиква различни динамики.


Това каза пред Нова тв съпредседателят на ПП Кирил Петков. Еврокомисията каза, че тази реформа е много важна, цяла Европа после каза, че това е условие ние да си получим парите, и създаде конфликт в съществуващата система, защото главният прокурор не искаше тази реформа да се случи. За него не ебше просто теоритична реформа, той се притесняваше, че това разследване ще е срещу него, защото вероятно има неща, които го притесняват. Гешев тръгна да прави действия срещу тази реформа, срещу политиците, а те се почувстваха като че този човек почва съвсем да излиза от рамките на прокуратурата, и тогава Габриел каза, че ще го сменим.

Цялата тази динамика започна, защото направихме институционална реформа.

Две години се опитвахме да направим много неща, подавахме сигнали до прокуратурата. Изведнъж беше засегнат личния интерес на отстранения главен прокурор Иван Гешев, и той се задейства.

Ако не бяхме заложили този механизъм в ПВУ, той нямаше да предизвика този конфликт, който стигна до вчерашния резултат, допълни Петков, и припомни, че Гешев много пъти е ходил до НС да убеждава депутатите, че няма нужда от този механизъм за неговия контрол, че е противоконституционен, че е против, и че неговите права като български гражданин са нарушени. Този човек се почувства застрашен от една институционална нова рамка, в която беше поставен. Това го принудиха да направи действия. Помните как две години се опитваме да направим какви ли не действия, подавали сме сигнали до прокуратурата, но изведнъж неговият личен интерес беше застрашен и той тръгна да действа по съвсем различен начин, което предизвика този конфликт.

Не трябва да се чувстваме щастливи от отстраняването му, това беше добра стъпка в посока на това, че той не беше за тази позиция, но ние трябва да продължим същата институционална реформа и в Конституцията, за да може по-малко да зависим от кой е силният на деня. Ние от ПП се надяваме да няма следващ главен прокурор, за да може България да се освободи от тези задкулисни зависимости, и да се стигне до нормална правова държава.

Тази седмица от ППДБ предлагаме в НС - след като мислихме кое е най-правилното за държавата, решихме, че когато се съмняваме кое е най-правилното, най-добре е да пуснем прожекторите за пълна прозрачност. И желанието ни е да направим комисия, която да покаже какво точно - примерно в моя случай, какво е открила прокуратурата - след като преди две години е затворила производството по моето гражданство, - комисията да отвори и да види какво се е случило за тези две години така че тя да го възобнови. Тези заседания ще са абсолютно открити. И нито ГЕРБ, нито ние, ще оглавяваме тази комисия. Моето желание е да се отвори комисията, да се изнесат документите пред целия народ, да се види дали прокурорите не използват този казус като политическа бухалка. Когато това се случи, аз ще си дам имунитета преди решението на комисията, за да покажат на българския народ, че тази комисия не се използва за чадър, обясни Петков.

Сега се опитваме да сложим допълнителна прозрачност на действията на прокуратурата.

Всеки прокурор, който се опитва да прави политическо движение през имунитет, ще бъде осветен, допълни Петков. Ще предложим в зала да се направи механизъм, по който оглавяващият я да няма конфликт на интереси, и да бъде човек, който няма да бави процеса или пък също не прескача стъпки. Не вярвам, че ще е г-н Пеевски, трябва да е от друга политическа партия - БСП, или Възраждане, или ИТН. Ние ще настояваме за пълна прозрачност, добави съпредседателят на ПП.

Огромна грешка ще е президентът да не подпише бързо Указа за освобождаване на главния прокурор. Никъде в Конституцията времето на този Указ не е дадено като власт на президент, с която той да си играе. Има вчерашно решение, според мен трябва да издаде Указа до края на седмицата, ако не се опитва да излезе от реалните си конституционни правомощия, завърши Петков. /БГНЕС