Кирил Петков: Не може актове на чужди държави да определят бъдещето на България

Не може актове на чужди държави да определят бъдещето на България, заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков по повод казуса с двойното му гражданство, предаде репортер на БГНЕС.

Петков отново бе категоричен, че е направил всичко - в правомощията и възможностите си. Още през април съм направил отказ чрез волеизявление, нотариално заверено и изпратено в Канада. Това е всичко, което аз като български гражданин мога да направя, каза Петков и цитира решение от 1995 година, в което се казва, че наличието на чуждо гражданство не е натрапено, а лично решение, посочи той и попита медиите: Възможно ли е българската Конституция да е подчинена на чужд акт на чужда държава?

Служебният министър е категоричен, че не може чрез административни „процедурки” да се опитват да отстраняват министри и народни представители.

Сигурен съм, че на ГЕРБ голямата им мечта е да не бъда от тук нататък министър. Това няма да се случи, защото документът ще дойде съвсем скоро, посочи още Петков.

Петков направи коментара си преди да влезе в сградата на президентството за участие в насрочения от президента КСНС. На него ще се обсъжда справянето с коронакризата и мигрантския натиск. Актуализацията на бюджета и връчването на втори и трети мандат също ще бъдат засегнати.

Най-важното решение за днешния ден е всички да решим, че трябва да се актуализира бюджета, заяви Кирил Петков. Според него без актуализация, новата COVID-вълна ще е пагубна.

ГЕРБ искат незабавно отстраняване на Кирил Петков

Има Конституция и конституционна практика по този въпрос. Единствено Конституционния съд може да се произнесе, надявам се да го направи в срок, коментира от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова темата. /БГНЕС

Тагове: