Кирил Петков: Можем да стигнем 30% на изборите, ако си спазим обещанията

9% за мен е огромен процент, защото още когато нямате партия, листи, е голям този процент. Много благодаря на всички, които са ме подкрепили само на базата на нашите две имена. Този процент ако се направи хубава кампания и привлечем всички хора, които успеем аз знам, че това ще е по три. Спокойно може да се стигне до 27-30%, ако всичко, което сме обещали, го изпълним. Това заяви бившият служебен икономически министър Кирил Петков пред Нова телевизия.

Нашият фокус даже не е тясно партиен. Важно ни е в следващия парламент да има 121 депутати, които можем да ги наречем като част от коалицията на почтеността, добави Петков. Зарадвах се като чух и Христо Иванов и Манолова тези две формации казаха дайте да говорим заедно. Това е една от целите ни другата седмица да седнем и да говорим. Тези хора припознават повечето ни общи цели, и ние техните. Не трябва обаче сега да се явяваме с обща листа преди изборите точно, защото има хора, които няма да гласуват за Манолова или други за Иванов. Ние сме като център, трябва да дадем свобода на избирателите да гласуват за цялата палитра, коментира Петков.

Имах добра работа с Мика Зайкова. ИТН трябва да си преглътнат егото, сами не става. Трябва обединението на общи принципи. Бих се обадил на Мика Зайкова и бих казал това и това трябва да правим, ако имате воля и разум, заповядайте. Идва вълна на промяната и тя ще продължи. Не ме интересува какво са казали за мен, интересува ме оттук нататък да направим така, че да имаме работещ парламент от хора, които са обединени около общи принципи, а не на базата на лично его, подчерта Петков.

Вярвам, че нашата теза за почтеност, нулева корупция и иновативна България, тя работи за България като член на ЕС, това са ценностите, които всички наши партньори биха се радвали да видят. На никого не му трябват задкулисните и корупционни сделки, отбеляза още Петков.

Аз това, което съм видял от Манолова е, че ми харесват много от нейните политически тези. За ДПС имах интересен разговор с депутат от ДПС, казаха ми Кире, харесваме твоите политики, но ние не харесваме, че си срещу Пеевски. Аз му казах, че не го харесвам, защото този човек, според мен е източвал част от държавните пари за много години назад. Не мога да ви го кажа с точни примери, но ако ДПС иска да защитава някакви интереси на българските турци, да се фокусират върху тях, коментира Петков.

Декларирах си всичките пари – над 1 млн. лева са ми спестяванията, като всеки лев, който е спестен е на базата на моите предишни успехи в бизнеса. Два пъти инвестирах и два пъти излизах в компании, които съм горд, че съществуват. На никого нищо няма да прехвърлям, защото всичко, което притежавам си е мой успех и труд. Аз живея в 85 квадрата в центъра, перфектен си ми е апартаментът. Не завися от никакви държавни поръчки и договори, каза още Петков.

За Румен Спецов, Петков коментира, че е сигурен, че Спецов е сигнализирал ДАНС за заплахи към него и семейството му. Спецов е достатъчно смел, въпреки такава заплаха ще има сила да продължи, каза Петков.

По енергийните въпроси Петков каза, че със сигурност „Белене” не трябва да се строи, а въглищните централи е неизбежно да се затворят, но трябва да се отложи във времето колкото е възможно. Не може с бърза скорост зелена сделка, трябва да се забави затварянето на въглищните централи, повтори Петков. Според него трябва бързо да се сменят шефовете на енергийните дружества, защото част от проблема за цените е там.

За главния прокурор Гешев, Петков каза, че трябва да си ходи.

По темата за еврозоната, той уточни, че е за еврото. „Но отсега дотогава трябва да влезем в ясна информационна кампания и управлението трябва да е от 121 души, защото иначе ако влезем в еврото с корумпирано управление, едни пари ще се усвоят по начин, по който е бил преди, каза още Петков.

За гей браковете дали трябва да се признаят, Петков каза, че е традиционалист. Това са лични въпроси, не бих ги институционализирал, но нямам нищо против всеки да си избира неговата принадлежност от гледна точка на човешки права, каза Петков. /БГНЕС