Кирил Петков: Борисов да има смелостта и да предаде контрола

Меморандумът не е ултиматум, предлагаме да стигнем до разбирателство. Ако всички се съгласим, има смисъл от следващото управление.

Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Във вторник обединението предложи на некоалиционните си партньори от ГЕРБ-СДС меморандум, който очертава управлението на страната за следващите девет месеца. В началото на днешния пленарен ден Борисов го отхвърли като каза, че Мария Габриел по телефона му прочела първите изречения, а председателят на ПГ на ДПС го коментира с израза „делкане на държавата по екзотичен начин“. Опозицията в лицето на Корнелия Нинова каза, че написаното потвърждавало същността на „сглобката“ да разпределя постове.

Не подаряваме нищо на ГЕРБ, не става дума и за „делкане“. Реално трябва да се откажем от контрол, заяви Кирил Петков, визирайки председателството на регулаторните органи.

В момента шефката на КЗК е майка на депутат от ГЕРБ. Искаме регулаторите да са свързани с независими хора, преминали проверка за интегритет, които не са политически оцветени, каза още Петков.

Според него единственият начин за промяна е хората да усетят, че никой политик, син, майка или който и да е, влияе на вземаните решение.

Няма как да спрем да говорим за Нотариуси и Еврото, ако не променим Висшия съдебен съвет, продължи Петков и призова:

Г-н Борисов да има смелостта и да предаде контрола и тези институции и организации да станат независими. Целият български народ и външните ни партньори очакват България да стане институционална държава. /БГНЕС