Кирил Петков: 1,3 млрд. за тока и около 200 млн. за газ

Влизаме в много силна подкрепа. 1,5 млрд. лева ще има за подпомагане на овладяването на кризата с цените на тока. 1,3 млрд. лева ще е помощта за електроенергията и около 200 млн. лева - за газа.

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков на брифинг пред медиите след редовното правителствено заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Имаме 1,2 млрд. лева допълнителни приходи в държавата, които ще бъдат пренасочени към Народното събрание, каза Петков и посочи, че парламентът ще реши как да бъдат разходвани.

Ние вярваме, че това е начинът на прозрачно управление на този вид приходи. Така, че парламентът ще може да го реши, уточни Петков.

750 млн. лева ще бъдат за добавките за пенсиите заради коронавирусната пандемия.

Най-малките бизнеси трябва да бъдат подпомогнати по най-добрия начин, а и ще избегнем възможността да подпомагаме бизнеси, чийто цени са ниски и да не получават всички наред едни и същи помощи, заяви още Петков.

Министър-председателят коментира и още, че хора с досиета, които бяха обявени в медиите, няма да бъдат назначени.

Това ще бъде прекратено още в началото на следващата седмица, заяви Петков, след като вчера стана ясно, че в екипа на външния министър Теодора Генчовска за съветник е назначен бившият председател на ДАНС Петко Сертов.

Всеки министър има право да предлага свои предложения за екип, след това на коалиционен съвет кандидатурите се обсъждат, каза още Петков и уточни, че назначението на Сертов е лично на Генчовска.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви от своя страна, че помощите за декември ще влязат в сметките за януари.

За част от мерките за цените за енергия има вече получена нотификация, така че декември месец може да бъде разплатен по съществуващата. Проблемът с цените на енергоносителите не е само български, това е общоевропейски проблем и се действа изключително бързо за ниво ЕС. Очаква се помощите за декември за бизнеса да влязат в сметката за януари, така че да бъдат включени на 6-7 януари със сметките за декември.

Енергийният министър Александър Николов също участва в брифинга. По думите му, всички мерки, които се прилагат, целят устойчивост в енергийната система.

Всички мерки, които се предвиждат, обхващат следващите 4 месеца от декември до края на март, целта е да има устойчивост в енергийната система, каза той.

В случай, че динамиката в посока нагоре на цените на електроенергия продължава да върви, това означава, че и дивидентите за държавата ще бъдат по-големи. Ако това продължи, ще бъде направен допълнителен анализ и при необходимост ще бъдат разплатени допълнително действия. Целта е да има устойчивост, предвидимост и прозрачност за системата, бизнеса и битовите потребители, заяви още Николов. /БГНЕС