Кирил Милов е борец №1 на България за 2022

Европейският шампион Кирил Милов бе определен за борец №1 у нас за годината от родната федерация. На стилно тържество в хотел „Рамада“ той получи приза от президента на федерацията Христо Маринов. През този сезон националът в категория до 97 килограма взе и сребро на Световното първенство в класическия стил.

„За първи път печеля тази награда и съм много горд", каза Милов. "Не мога да определя кой връх през тази година беше най-голям за мен, но най-емоционалният бе от световното първенство. Дни преди това загубих баща си, въпреки това успях да намеря сили и да взема отличието. От постижението си на европейското също съм много горд, защото станах първи, без да дам точка на съперниците си. За догодина предстоят отново европейско и световно първенство, което ще бъде и първа олимпийска квалификация. Първите петима взимат квота за игрите в Париж. Надявам се да съм сред тях. Не обичам да говоря преди голямо състезание, защото имам горчим опит, все нещо ми се случва.... Но няма невъзможни неща!“, допълни той.

Тройката допълват Едмонд Назарян, който стана №1 в Европа при юношите в класическия стил и взе сребро на европейското и на световното при мъжете, както и Тайбе Юсеин, №1 в Европа.

Десетката допълват:

4. Евелина Николова, 2 място на ЕП

5. Миглена Селишка, 2 място на ЕП

6. Ахмед Батаев, 3 място на ЕП в свободния стил

7. Айк Мнацаканян, 3 място на ЕП в класическия стил

8. Георги Вангелов, 3 място на ЕП в свободния стил

9. Рамазан Рамазанов, 3 място ЕП в свободния стил

10. Калоян Атанасов, 1 място на ЕП за кадети в свободния стил

Атанасов получи и приза за най-перспективен млад състезател. За най-добър треньор бе определен Братан Ценов, който се върна на поста селекционер на мъжкия ни национален отбор по класическа борба. Негови подгласници са старши треньорът на женския национален отбор Петър Касабов и Валентин Ангелов, наставник на мъжкия представителен тим по свободна борба. По време на церемонията бяха отличени и клубовете.

В класическия стил първи е тимът на ЦСКА, в свободния стил – АСК „Сливен“, а при жените - „Бургас“. Отличени бяха и най-добрите съдии за годината – Димитър Чифудов, Незялко Кирезиев и Диян Аврамов.

Днес бе чествана и 90-годишнина на българската борба. Десетки олимпийски, световни и европейски шампиони почетоха церемонията. Сред тях бяха двукратният олимпийски първенец Петър Киров, носителят на всички титли от големи първенства Георги Мърков, големият Александър Томов, триумфирал пет пъти на световния и на европейския връх и много други. Наградата на първия ни световен шампион в свободната борба Петко Сираков пък получи един от синовете му – Наско Сираков.

Всички те получиха луксозен алманах, събрал историите на всичките 95 шампиони. Автори са спортните журналисти Хари Латифян, Георги Куситасев, Георги Петков и Иво Бързаков. Изданието е от 2 тома от по 320 страници с богат илюстративен материал и статистика. За тези години българската борба е спечелила 790 медала, от които 227 златни, 283 сребърни и 280 бронзови отличия.

Успехите на българските борци не спират дотук. На 8 декември европейската шампионка от 2020-а Мими Христова и Георги Вангелов, пети от олимпиадата Токио 2020, заминават за САЩ за участие на световната купа, като част от отбора на Европа срещу Света. Надпреварата ще бъде на 10 и 11 декември в Коралвил (Айова, САЩ). /БГНЕС