Кирьос и Самсонова спечелиха титлите във Вашингтон

Ник Кирьос триумфира на тенис турнира на твърди кортове от сериите АТП 500 във Вашингтон, след като надделя над Йошихито Нишиока в два сета – 6-4, 6-3, за около един час и 25 минути игра.

Финалистът от Откритото първенство на Великобритания по тенис стартира ударно и проби японеца още в първия му сервис гейм. Последва затвърждаване на брейка, а до края на частта Кирьос сервира отлично и не даде шансове на съперника за завръщане в сета. Втората част се разви по идентичен начин – Нишиока се пропука още в първото си подаване за сета, като разликата с първия сет дойде в края, когато австралийският му опонент проби още веднъж, реализирайки третия си мачбол за титлата.

Кирьос грабна втора титла във Вашингтон и първа от три години насам.

Тя е втора за Кирьос във Вашингтон след тази през 2019, когато победи на финал Даниил Медведев в два тайбрека – любопитното е, че това е и първи трофей за 27-годишния австралиец оттогава насам и общо седми в неговата кариера. Вицешампионът от Уимбълдън не остави съмнения в превъзходството си над японеца, който остава без титла, завършвайки срещата с 12 аса, губейки само три точки на първи сервис за целия двубой и спасявайки единствената точка за пробив пред Нишиока.

За двамата предстои участие на Мастърса в Монреал, където Кирьос започва с аржентинеца Себастиан Баес и при успех ще играе с поставения под номер 1 в схемата Медведев, докато Нишиока играе с квалификанта Беноа Пер от Франция на старта и при победа ще се изправи срещу почиващия в първи кръг Феликс Оже-Алиасим.

Людмила Самсонова спечели втора титла в професионалната си тенис кариера, след като се справи с Кая Канепи в спора за трофея на турнира във Вашингтон при жените след обрат с 4-6, 6-3, 6-3 за около един час и 45 минути игра.

Рускинята, 60-а в световната ранглиста, започна по-лошо двубоя и след равностойни първи девет гейма се пропука в края, Канепи реализира първата точка за пробив в сета, за да дръпне в резултата.

Самсонова (л) обърна Канепи (д) в женския финал.

Във втория картината се промени и Самсонова взе три последователни гейма от 3-3, за да вкара финала в заключителна трета част. В нея един пробив раздели двете и той бе за руската тенисистка, която направи брейка в осмия гейм, а след това осъществи първия си мачбол, за да ликува с титлата.

Самсонова завърши с десет аса и само две двойни грешки, като загуби само осем точки на първи сервис за целия мач и имаше силен процент и на втори – 68% спечелени точки. За нея това е втора титла в кариерата след тази на тревата в Берлин миналото лято. 37-годишната Канепи остава с четири титли, като последната й датира от май 2013-а, когато спечели надпреварата в Брюксел. /БГНЕС