Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

От днес властите в Кипър премахват масовото безплатно тестване за коронавирус, за да подтикнат пората да се ваксинират срещу COVID-19.

В същото време от днес се увеличава броят на местата, достъпът до които ще става само с „пропуск за сигурност“.

Бързите тестове, които досега Министерството на здравеопазването предоставяше безплатно, вече стават платени, като минималната цена за тях е 10 евро. Досега правителството е платило 26 млн. евро за бързи тестове.

През последните две седмици в Кипър бяха направени 885 000 бързи тестове, колкото е и населението на страната. През последния „безплатен“ ден вчера бяха направени повече от 94 000 бързи теста.

„Държавата е осигурила безплатни ваксини за всички граждани и след като имат възможност да се ваксинират, бързи тестове няма да са им необходими. Тъй като неваксинираните сами решават дали да се ваксинират или не, смятам, че са длъжни да си плащат за бързите тестове“, каза здравният министър Михалис Хаджипанделас.

Сега неваксинираните ще трябва да плащат за тестове два пъти седмично, за да получат т. нар. „SafePass“. От днес сертификатът, потвърждаващ направена ваксинация, преболедуван ковид или отрицателен тест за коронавирус, е задължителен за влизане във всички закрити пространства и на открито, където може да се съберат повече от 10 души.

Безплатни остават тестовете само за шест групи от населението, към които спадат малолетните лица или хора, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини. /БГНЕС

Никозия / Кипър