Кипър, Гърция, Израел: Средиземноморски енергиен източник за Европа

Източното Средиземноморие може да осигури ключов енергиен коридор за Европа чрез планиран електрически кабел, свързващ електропреносните мрежи на Кипър, Гърция и Израел и потенциален газопровод, заявиха днес висшите дипломати на трите държави, цитирани от "Катимерини".

Тримата външни министри се срещнаха в кипърската столица в рамките на поредица от тристранни срещи на високо равнище, насочени към задълбочаване на партньорството, основано на откриването на значителни залежи на природен газ в морето.

"Разгръщането на пълния потенциал на нашия регион ще промени правилата на играта", заяви на пресконференция кипърският външен министър Константинос Комбос. "Стремим се да насърчим изграждането на надежден и устойчив енергиен коридор от Източносредиземноморския басейн към Европа."

Работата не е започнала нито по кабела - който ще бъде частично финансиран от Европейския съюз - нито по газопровода, който се обсъжда от години, но все още е на етап предпроектно проучване.

Кипърският външен министър подчерта, че проектите са придобили допълнителна тежест и спешност в светлината на войната на Русия срещу Украйна и "необходимостта от енергийна диверсификация и по-голяма взаимосвързаност".

Комбос заяви, че подводният електрически кабел с мощност 2000 мегавата, известен като междусистемна връзка Евразия, и предложеният газопровод EastMed "остават две важни стратегически опции в нашата енергийна програма".

Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че участието на ЕС в регионален форум, създаден за насърчаване на сътрудничеството в областта на производството на енергия, "показа, че Източното Средиземноморие играе важна роля като алтернативен енергиен коридор".

"Говорихме за тръбопровода East Med, както може да се очаква, а също и за стратегическото значение на евразийската междусистемна връзка между Гърция, Кипър и Израел", каза Дендиас, отправяйки покана към Турция - съсед на Гърция и дългогодишен регионален съперник - да се присъедини, стига да спазва международното право.

Израелският външен министър Ели Коен заяви, че страната Израел отдава "особено значение" на възобновяемата енергия.

Финансирането на около една трета от цената на междусистемната връзка EurAsia в размер на 1,6 млрд. евро ще дойде от Механизма за свързване на Европа на ЕС, който финансира инфраструктурни проекти.

Проучванията за осъществимост на предложения 1900-километров газопровод EastMed на стойност 6 млрд. долара все още продължават. През последните години проектът ту попадаше в полезрението на проектантите, ту отпадаше, след като официални представители на САЩ го обявиха за нежизнеспособен.

Възможно е обаче той да получи втори тласък след нахлуването на Русия в Украйна през миналата година, което принуди Европа да се бори за алтернативни източници на енергия.

Коен добави, че Израел също така ще засили военното сътрудничество чрез съвместни военни учения и закупуване на оръжия, докато обменът на информация между разузнавателните агенции на трите държави "ще остане в името на стабилността на нашия регион".

Кипър ще бъде домакин на среща на лидерите на трите държави по-късно тази година./БГНЕС

Атина / Гърция