Ким Мехмети: Не мога да видя Македония след 30 години

„Сръбски свят” не означава да преминеш по-бързо границата, камионът със стока да бъде обработен по-бързо. Това означава политическата мощ и църковната сила на Сърбия да може да преминава без никакви пречки.

Президентът на РС Македония се интересува повече от това да не развали настроението на официален Белград, отколкото от интересите на своята страна.

Това заяви в интервю за БГНЕС известният албански писател, публицист и общественик от РС Македония Ким Мехмети. Той е автор на 10 романа, сред които „Седем нощи тъга“ (1990), „Селото на прокълнатите деца“ (1998) и на ред сборници с разкази, които са преведени на редица езици. През 1994 г. печели националната награда за проза именно с един от тях – „Съдбата на Фатуша“.

С него разговаряме за актуалната ситуация на Балканите и възраждането на сръбския експанзионизъм, маскиран под маската на „Сръбски свят“.

„Какво всъщност е „Сръбски свят”? Да контролира колкото е възможно повече държави на Балканите. Столица на Балканите да бъде Белград. И може би днес повече от всякога Белград взема решения, свързани с Балканите“, заяви албанският интелектуалец.

Според него в Сърбия може да се смени всичко: системата, политическо управление, но Сърбия остава църковна държава. „Провежда се църковна политика, която в действителност не е никаква политика. И в Сърбия никога не се променя онзи проект, който ѝ позволява да доминира на Балканите. Това се прави до ден-днешен“, предупреди Ким Мехмети.

Той предупреди, че Сърбия може да дестабилизира когато пожелае едновременно пет държави на Балканите. Той даде за пример Босна и Херцеговина и Черна гора.

„Стига да пожелае, само с един телефонен разговор Вучич може да каже на Додик какво изявление да направи, за да дестабилизира страната. Аналогичен е и случаят с Черна гора. Достатъчно е да се изпрати един представител на Сръбската православна църква, за да бъде дестабилизирана“, подчерта писателят.

Интересуваме се как стои въпросът с Косово? „Активизираш контрабандистите и трафикантите в Северно Косово и блокираш цялата държава“, отговори той и добави: В Македония със съществуващите просръбски структури в държавата когато пожелае може да наруши междуетническите отношения в държавата.

„Сръбски свят” функционира и именно това е „сръбския свят”.„Сръбски свят” не означава да преминеш по-бързо границата, камионът със стока да бъде обработен по-бързо. Това означава политическата мощ и църковната сила на Сърбия да може да преминава без никакви пречки“, категоричен е Мехмети.

„Обърнете внимание на една Тирана: Тя се вълнува повече от това да не разсърди Белград, а не Прищина. Премиерът на Албания е по-близък с президента на Сърбия, отколкото с премиера на Косово, което е абсурдно”, каза още той.

„Същото е и с президента на Македония. Той се интересува повече от това да не развали настроението на официален Белград. София също в много отношения показва по-голяма загриженост за това да не се ядоса Белград и във връзка с позицията ѝ по Македония, отколкото това какъв е нейният интерес и каква е истината“, добави Мехмети.

Според него години наред слушаме историята, че с разпадането на Югославия Сърбия е изгубила.

„Тя не е изгубила нищо, тъй като това не е било нейно. Босна никога не е била нейна, Черна гора никога не е била нейна, Македония никога не е била нейна. Тя даже има още да връща.

Сърбия не изгуби нищо от разпадането на Югославия. Само някои народи успяха да си върнат онова, което тя им открадна. Косово е отнето от албанците след Първата световна война. Какво е изгубила Сърбия в Косово? Изгубиха албанците и продължават и днес да губят. И до днес територията на албанците намалява. Изгубила е България – кога Македония е била сръбска? Никога!“, подчерта Ким Мехмети.

По отношение на Коридор № 8 той не е оптимист, защото е видно, че изграждането му върви трудно.

„Построяването на този коридор е препятствано само от едно нещо: да не може да се сближат българите и албанците. По този начин основен град на Балканите остава Белград. Затова и днес пътят от Скопие до българската граница, например, е от времето на войната, пътят от Скопие до Качаник е от 1945 г., пътят от Скопие до Дебър е от 1945 г., затова и пътят от Скопие до Кяфасан (Албания) не се завършва и няма да бъде завършен през следващите 20 години“, прогнозира Мехмети.

„Ето, това е „Сръбски свят”, силата на „Сръбски свят” – да не се позволи да се отворят тези естествени коридори”, подчерта известният публицист.

Не виждам Македония след 30 години, заяви Мехмети в отговор на въпрос на БГНЕС къде вижда Република Северна Македония след 30 години. /БГНЕС