Кибератаки срещу датската централна банка

Официалните уебсайтове на централната банка на Дания и на седем други частни кредитори са били засегнати от кибератаки тази седмица, предаде Анадолската агенция.

Ларс Роде, директор на централната банка на Дания

Другите седем банки, които бяха подложени на кибератака, включваха „Jyske Bank“, „Sparekassen Sjælland-Fyn“, „Skjern Bank“, „Ringkjobing Landbobank“, „Djurslands Bank“ и „Kreditbanken“.

В изявление на „Jyske Bank“ се казва, че банката е претърпяла "мотивирана атака", която е приличала на атака от типа DDoS, целяща да ограничи работата на уебсайтовете на банката.

От банката изразиха подозрение, че атаката "очевидно произхожда от Русия“ и заявиха, че следят внимателно ситуацията, докато събират повече информация.

„Danske Bank“ съобщи, че също е претърпяла кибератака на 10 януари. Ланс Макграт, ръководител на отдела за сигурност в банката, заяви: "Забелязахме вчерашната атака, която като цяло имаше изключително ограничен ефект. Няколко клиенти извън скандинавските страни изпитаха техническа грешка вчера, когато се опитаха да получат достъп до международния ни уебсайт, но не забелязахме никакво въздействие и нашите бизнес и клиентски системи работеха незасегнати."

Макграт твърди, че групата „Killnet“ е поела отговорност за атаката.

„Killnet“ е слабо свързана група от хакери-доброволци, която от февруари 2022 г. насам е извършила серия от атаки срещу различни организации в Украйна и страни, които са на страната на Украйна. /БГНЕС

Копенхаген / Дания