Хуманитарна помощ достигна до Карабах през Армения и Азербайджан

Камиони с хуманитарна помощ навлязоха в региона Нагорни Карабах, след като местните власти и централното правителство се договориха да използват пътищата, свързващи региона с Армения и Азербайджан, съобщиха от Баку, предаде АФП.

Армения обвини Азербайджан, че подклажда хуманитарна криза в Нагорни Карабах, след като миналата година Баку блокира единствения път, свързващ планинския регион с Армения - Лачинския коридор, охраняван от руски сили.

Азербайджан отхвърли обвинението, твърдейки, че Нагорни Карабах може да получи всички необходими доставки през Азербайджан.

Баку заяви, че "сепаратистките власти просто са отказали" да приемат предложението му за едновременно повторно отваряне на Лачинския коридор и на пътя Агдам, който свързва Нагорни Карабах с останалата част на Азербайджан.

Днес беше осигурено "Едновременното преминаване на автомобилите на Червения кръст" през Лачинския коридор и Агдамския път, съобщи в социалните мрежи Хикмет Хаджиев, външнополитически съветник на президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Международният комитет на Червения кръст заяви, че благодарение на "хуманитарния консенсус между вземащите решения, Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) днес доставя пратки с пшенично брашно и основни медицински продукти на нуждаещите се хора през Лачинския коридор и Агдамския път".

Жителите на Нагорни Карабах "спешно се нуждаят от трайна помощ чрез редовни хуманитарни доставки. Този консенсус позволи на нашите екипи да възобновят тази животоспасяваща работа", заяви Ариане Бауер, регионален директор на МКЧК за Европа и Централна Азия.

Европейският съюз и Съединените щати призоваха за повторно отваряне на маршрутите Лачин и Агдам за хуманитарна помощ, тъй като Нагорни Карабах изпитва недостиг на храни и лекарства.

Кризата, продължаваща вече няколко месеца, както и разполагането на войски от Баку в близост до Нагорни Карабах и по границата с Армения, породиха опасения за нов конфликт между заклетите врагове, които са водили две войни за контрол над региона.

Шестседмичните сражения приключиха през есента на 2020 г. с примирие, сключено с посредничеството на Русия, в резултат на което Армения отстъпи обширни територии, контролирани от 90-те години на миналия век.

Двете страни не успяха да постигнат трайно мирно споразумение въпреки усилията за посредничество на Европейския съюз, Съединените щати и Русия. /БГНЕС