Христодулидис срещу Мавроянис на втори тур на президентските избори в Кипър

Надпреварата за осми президент на Кипър ще продължи след още една седмица, след като бившият външен министър на средиземноморския остров Никос Христодулидис се очерта като лидер, но не успя да получи достатъчно подкрепа, за да спечели категорично.

Никос Христодулис

49-годишният независим кандидат-президент ще се изправи срещу Андреас Мавроянис, ветеран дипломат от кариерата, подкрепян от лявата партия "Акел", на втори тур на 12 февруари.

Резултатите, публикувани от Министерството на вътрешните работи, показват, че Христодулидис е спечелил 32,04 % от гласовете на изборите в неделя, а опонентът му е показал неочаквано силен резултат от 29,6 %.

След преброяването на всички гласове Неофиту, издигнат от дясноцентристката партия "Диси" изостава с 26,11 %. Резултатът се счита за изненада, тъй като Мавроянис беше смятан за аутсайдер.

За победа на първи тур е необходимо кандидатът да събере повече от 50 % от гласовете.

Христодулидис, който се отцепи от "Диси", за да води собствена кампания с помощта на партии, които традиционно са твърдо настроени към преговорите за разрешаване на десетилетното разделение на страната, беше сочен за победител, въпреки че се предвиждаше, че първият тур няма да излъчи ясен победител.

"В деня след изборите всички трябва да сме обединени", каза той пред репортери, след като пусна бюлетината си в родния си град Пафос в югозападната част на острова, заедно със съпругата си и четирите си дъщери. "Изборите ще приключат, но предизвикателствата и проблемите са пред нас".

Рекордните 14 кандидати се състезаваха за президентския пост. Сред тях беше и водещият адвокат по правата на човека Ахилеас Деметриадис, който водеше кампания за ускоряване на мирните преговори с международно изолираната общност на кипърските турци, живеещи от другата страна на контролираната от ООН линия на прекратяване на огъня. Деметриадис получи 2,1 % от гласовете./БГНЕС

Никозия / Кипър