Христо Проданов: Без задкулисие при избиране на правителството

Откровен разговор и без задкулисие при избиране на правителството. За това призова заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов в радиоефира на БНР.

Проданов подчерта, че на този етап разговорите между левицата и „Има такъв народ“ за подкрепа при съставянето на кабинет протичат добре, но призова те да завършат с подписването на някакъв документ, без значение в какъв формат ще бъде той – споразумение или нещо друго.

„Отговорното поведение към България и българските граждани е да има нещо подписано“, коментира Проданов.

Депутатът посочи още, че партията победител на изборите, която вече получи мандат и обяви името на своя кандидат-премиер, който е Пламен Николов, има добри идеи в политиката, но за да получи подкрепата на БСП трябва да се изчака състава и структурата на кабинета, който той ще ръководи.

„БСП не е поставяла кадрови въпроси са лица, министри, министър-председател. Не сме се пазарили“, категоричен беше Проданов. Той припомни, че по обявените от Николов пет приоритета БСП има съвпадение с четири от тях, с изключение на идеята за мажоритарен вот. „Мажоритарното гласуване е много сериозен въпрос, трябва да бъде обсъждан от всичките му страни, както и опасностите, които може да породи“, каза още депутатът от БСП, който бе категоричен, че партията му не подкрепя идеята за мажоритарно гласуване.

Според левицата така има възможност в парламента да влязат хора без политическо минало, чиято цел е единствено да прокарат своите практически приоритети.

„Досега България се управляваше от джипката, всичко зависеше от един човек. Ние, сменяйки модела, искаме да се върнем към устоите на Конституцията“, каза още Христо Проданов. /БГНЕС