Христо Панчугов: Време е да видим политици, които гледат напред

Време е за политическо лидерство в България и е изключително важно българските граждани да го изискват от политиците, тъй като те сами очевидно изпитват затруднения да го намерят.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Христо Панчугов и преподавател по политически науки в Нов български университет (НБУ).

Панчугов подчерта, че преди всичко политическите послания по време на предизборната кампания трябва да са обърнати към бъдещето. До този момент, по думите му, видяхме няколко предизборни кампании, в които се разглеждаше въпросът първо да се види мнозинството, а след това да се мисли за коалиционните формати и как ще се управлява, а това вече очевидно не работи. „Българските граждани искат да чуят и да видят хора, които имат яснота какво следва след това, нещо, което би ги убедило, че няма да се изправим пред същата безизходица, която видяха през последните две години“, отбеляза политологът. Според него успехът на тези избори ще бъде до голяма степен предопределен от това дали политическите формации ще намерят лицата, а също и посланието, което да казва „ние знаем какво следва“.

Панчугов добави, че само от „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) зависи дали ще успеят да станат първа политическа сила. Той поясни, че ако обединението остане формално, с цел да съберат повече избиратели, а не да дадат отговор на въпросите защо се обединяват, кои са принципите и основата на това обединение, какво управление ще видим от тях в следващия парламент, шансът да надскочат резултата, който имат в момента, е много нисък.

Той посочи две неизвестни на предстоящите избори. Едната е свързана с голямото количество негласуващи в България, като политологът уточни, че избирателната активност от 2021 г. насам трайно намалява и допълни, че именно тя ще реши до каква степен малките формации имат шанс за следващия парламент. „Втората неизвестна е свързана с радикализацията на вота в България, т.е. доколко гражданите биха избрали за пореден път да гласуват за нещо ново, нещо радикално, нещо, което да носи послание за политическа промяна“, каза Панчугов и обясни, че ако политическите формации успеят да преодолеят тези две тенденции, вероятността да видим „Български възход“ в парламента, е много ниска. Изключително ниска е и вероятността да видим и „Има такъв народ“ да се завърнат в НС, добави той. Политологът обаче не изключи възможността да видим повторение на политическите формации, така както бяха конструирани в 48-ото НС, ако те не променят политическите си стратегии.

Панчугов коментира, че един от най-силните фактори, които отблъскват избирателите да упражнят правото си на вот, е именно дебатът, свързан с Изборния кодекс (ИК). „И двете страни, без значение дали привърженици на хартиеното гласуване, или на машините, инвестираха огромно усилие да убедят българските граждани как другите ще откраднат изборите“, заяви той, като уточни, че когато витае усещането, че изборите могат и ще бъдат манипулирани, много голяма част от българските граждани ще решат изобщо да не си правят труда да гласуват.

Другият съществен фактор, който отблъсква избирателите, е усещането, че промяната не зависи от тях. „Липсва опитът политиците да ги убедят, че техният глас е истински, че техният глас има значение и той би променил тази политическа среда, извън клишетата, с които сме се сблъсквали колко е важно да се гласува, как, виждате ли, този път ще е различно“, отбеляза Панчугов.

Неговите опасения са, че това абстрактно говорене няма да донесе резултат. „Необходими са конкретни послания, необходими са конкретни заявки за водене на политики, необходим е ясен дневен ред, към който политическите формации да се придържат“, подчерта политологът, според когото именно това би спечелило гласоподавателите.

На въпроса каква е неговата лична прогноза и ще има ли редовен кабинет в 49-ото НС, Панчугов отговори: „Много е трудно да се предвиди към този момент. Иска ми се да видя наистина какви ще са посланията и какви ще са заявките, които ще направят политическите формации. Надявам се да видим устойчиво мнозинство и се надявам да видим кабинет, тъй като загубихме изключително много време в последните две години в напразни усилия, но и в политически трикове, които сме виждали в миналото. Време е да видим политици, които гледат напред“. /БГНЕС

Категории: