Христо Мутафчиев: Мисията ни е да превръщаме този свят в едно по-добро място за живеене, а не в бойно поле

Съюзът на артистите в България не остава безразличен към събитията, които бележат живота ни. Въпреки трудностите ние не спираме да следваме мисията си да творим и да превръщаме този свят в едно по-добро място за живеене, а не в бойно поле.


С тези думи председателят на САБ Христо Мутафчиев се обръща към актьори, режисьори, сценаристи и театрални работници и им честити днешния празник - Международния ден на театъра.

"Скъпи колеги, съмишленици и приятели,

През последните няколко години живеем във време на трудности и изпитания, които се отразяват особено осезаемо на цялото общество. Имаме силна нужда от единение и вяра, които да съхранят мира и да гарантират сигурността. Съюзът на артистите в България не остава безразличен към събитията, които бележат живота ни. Въпреки трудностите ние не спираме да следваме мисията си да творим и да превръщаме този свят в едно по-добро място за живеене, а не в бойно поле.

Изключително щастлив съм, че по традиция на 27 март, в Световния ден на театъра, ще отбележим 50-годишния юбилей от първото връчване на Националните награди на Съюза на артистите с официална церемония. Признателен съм на всички традиционни и нови партньори, които застават зад нас и допринасят за осъществяването на празника ни", казва Мутафчиев.

В заключение председателят на Съюза на артистите и емблематичен роден актьор казва:

"Нашето бойно поле за действие е сцената, а ние войните, които се смеем, плачем и защитаваме територията – театър.

Честит празник на този безсмъртен художествен и морален феномен!".

Тази вечер на сцената на Народния театър ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР.

Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. Мотото на отличията тази година е "Бойно поле за действие", то е свързано с бюджета за култура. /БГНЕС