Христо Иванов: Премиерът на ИТН не отговаря на нашите обективни очаквания

Реалността е, че на нас ни липсва критичната минимална доза информация, на база на кoято да вземем решение. Не знам каква е формулата. Не мога да си изкривя душата и да кажа, че фигурата, която в последния момент беше появена за премиер, е убедителна. Това заяви Христо Иванов, съпредседател на Демократична България пред БНР.

Начинът на появяване ме притеснява. Става дума за един процес, в който няма никаква предсказуемост, който не отговаря на обективни критерии. Готови сме да дадем подкрепа, но не за всичко и на всяка цена. Готови сме да дадем подкрепа за силно реформаторско управление, това означава ясна програма, не просто нещо, което може да се появи в някакъв момент на хартия. Да бъде направена програма от екип с лидер, който може да е лидер на силно трансформационно управление. Разбирам колко е трудно да се намери такъв човек, но вместо това виждаме човек, от гледна точка на тези очаквания, моите уважения към господин Николов, искам да разделя коментарите за персоната и очакванията за този един от най-високите постове в републиката. Това не е просто някаква длъжност. Не може да си позволим да влизаме в режим просто на даване на шанс, подчерта Иванов.

Когато искаш да изхождаш от политиката на свършените факти - в последния момент ще ви дадем състав на Министерски съвет. Тоест ние трябва да си изберем или да сме виновни или да си изберем подкрепа, не става така, коментира Иванов. Притеснява ме, че фундаменталният проблем, който имаше с маниера на управление на Борисов, е че цялата власт беше концентрирана в един човек. Това даваше възможност за ниво на безконтролност от страна на парламента.

Вместо това да бъде избегнато, се създава ситуация, която има център на вземане на решение в господин Трифонов, който е изнесен от традиционната политика, черна кутия, този център излъчва човек за премиер, фигура, която не отговаря на нашите обективни очаквания за този пост, каза Иванов.

Има разлика между нас и БСП затова, че може би БСП изхожда от реалността на своите резултати на два поредни избора. Ако тази тенденция продължи на трети избори, мисля, че е лесно да си представим мотивацията на БСП, ние не сме в тази ситуация. Готови сме да споделим тежката отговорност за едно управление, ако бъдем убедени, че е реформаторско, но гледаме на това като тежка отговорност, а не защото много ни се иска.

Не сме взели окончателно решение, ще изчакаме до последния възможен технологичен момент, за да видим ИТН в каква посока ще тръгнат. Не ни плашат нито предсрочни избори, нито изолация, каза още Иванов.

С нас в петък бяха водени разговори само за личността на Петър Илиев. Имахме дълъг разговор за личността му. Аз се опитах да обясня защо не е подходяща за премиер, добави Иванов. /БГНЕС