Христо Иванов: Oчакваме ИТН да покажат състав на Министерския съвет, да дадат формула

Оставаме в очакване колегите от „Има такъв народ“ да покажат състав на Министерския съвет, който предлагат, да дадат формулата и да кажат дали всъщност ще има ясни политически ангажименти по конкретни политики. В светлината на това ние ще преценим дали „Демократична България“ ще подкрепи това предложение. Това заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на ДБ Христо Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

„Нека никой не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структурирането на политическото пространство“, отговори Иванов на острата декларация на „Има такъв народ“.

„Последните дни участваме в разговорите така, както ги структурираха от „Има такъв народ“. Освен разговорите, които се водят при закрити врати, ние имаме публична отговорност към нашите избиратели, към обществото, когато става дума за процеса, който ще доведе до излъчване на правителство. Нито един от принципните въпроси, които вчера поставихме, днес не получи отговор. Ще има ясно поет политически ангажимент по отношение на определени политики или просто ще си водим раздумки? Второ – важността на хората, които ще бъдат предложени и техните качества. Използвахме пример с трима души, които получиха огромно обществено внимание и доверие, които атакуваха схемите на ДПС. В този смисъл е важно да се следват парите“, посочи съпредседателят на ДБ.

Той призова партията победител на изборите да се разграничи убедително не само от ГЕРБ, но и от ДПС.

По повод на думите на Тошко Йорданов, че финансовият министър в служебното правителство Асен Василев е участвал в кражба на интелектуално собственост като директор на фирма, Иванов посочи: „Видяхме една доста съмнителна персонална атака, която смесва факти от търговски спор с квалификации от НК. Надявам се, че това е просто въпрос на неумение от колегите да си формулират тезите“.

Христо Иванов призова партията на Слави Трифонов за ясен политически ангажимент, а не „разговори по посока на луната“. „Ако някой търси нашата подкрепа, ще намери начин да анонсира министрите. Ние очакваме да има обявени министри. Ще има високи очаквания към стандарта по отношение на тяхната оценка“, допълни още той.

Христо Иванов потвърди, че изострянето на тона няма доведе до прекъсване на разговорите за подкрепа на кабинет с мандат на „Има такъв народ“. /БГНЕС